Blogok

Siller-szezon

Persze a siller sokoldalú, ételek mellé is passzol, meg hűvösebb időben is csúszik, de azért szerintem mégiscsak a nyarat szereti legjobban. De ez is lehet, hogy én szeretem a legjobban a sillert nyáron. Végülis mindegy, a napokban két komoly versenyzők kóstoltam össze.

Indul a II. Pannonhalmi Pincefesztivál + megvan a kvíz nyeretese

Felhős, de meleg időre ébredtünk Győrben szombat reggel. Nagy nap ez a mai, mindenki készülődik a "nyúli havasokba", kezdődik a pincefesztivál. Kisebb logisztikai keveredés után csak most kerül fel a 4. kvízsor, de olyan tömény volt az előző 3, hogy ma megtartottuk a sorsolást. Tóth István nyerte a 6-os pannonhalmi borválogatást, amit átvehet vasárnap a rendezvény helyszínén, vagy majd később Győrben. Szívből gratulálunk neki!

Pannonhalmi bortörténet 1802-1914

Az időszak első évei a birtokok visszaszerzésével és új ültetések létrehozásával teltek. Ezt a folyamatot nagymértékben elősegítette a napóleoni háborúk által teremtett agrár konjunktúra, amelynek következtében a javuló piaci lehetőségek miatt a jövedelmek is növekedtek. Azonban ez az áldásos állapot nem tartott soká. Az 1809-es győri csatavesztés után a környéket francia csapatok szállták meg, akik a pincék jó részét teljesen kifosztották. A mintegy 3200 akó bencés urasági borból például mindössze 1200 maradt.

3. kvíz / II. Pannonhalmi Pincefesztivál

A tempó egyre fokozódik, a szakmai anyag egyre szaporodik. Robi most sem kímél senkit. Hosszú történeti áttekintés következik a XVI-XVIII. századi időszakról. Alább a kérdések, melyekre a válaszokat a jól ismert címre várjuk: info [at] borneked.hu

Pannonhalmi bortörténet 1526-1802

A török hódoltság időszakában a Sokoró területe osztozott az egész ország, s különösen a végvár-vidékek sorsában. Az első időszakban viszonylag enyhébb pusztítást szenvedett (az 1529-es, 1532-es török hadjáratok idején), de Székesfehérvár 1543-as eleste után már szinte mindennapossá váltak a törökök rablásairól, pusztításairól szóló hírek. Alsokon, amelyet ezidőtájt kezdenek Szent Mártonnak, Győr Szent Mártonnak nevezni, egy 1531-ből származó portaösszeírás szerint még 52 portával találkozhatunk, az egy évvel későbbi török dúlást követően ez a szám nagyjából felére csökkent.

2. kvíz

Hétvégén indul a fesztivál, íme a 2. kérdéssor, ami két adagnak is felér, ha nem háromnak. Itt találjátok hozzá a segítséget >> A fotó a 2011-es fesztiválon készült stábunk jóvoltából.

A Pannonhalmi borvidék története az államalapítástól 1526-ig

A törzsi-nemzetségi rend teljes felbomlása és a keresztény Európához való közeledés időszakában, elsősorban Géza fejedelemségének idejétől kapott új lendületet a hazai és ezen belül a sokorói szőlőtermesztés. Ebben óriási szerepet játszottak a nyugatról, német, francia, cseh, olasz földről érkező szerzetesek, akik elsődleges feladatnak a keresztény hit terjesztését és a nyugati társadalmi-gazdasági viszonyok mielőbbi megteremtését tűzték ki célul.

Nyerj 6-os pannonhalmi borválogatást!

Az előző évhez hasonlóan médiatámogatói vagyunk a Pannonhalmi Borvidéki Pincefesztiválnak. "Egy korty tradíció" A Pannonhalmi Borvidék vár téged - kóstold meg! 2012. június 9-10. Nyúl, Vaskapu

Hogy hűek maradjunk önmagunkhoz, idén is egy 4 fordulós teszt következik, melynek megfejtéséhez is adunk segítséget. Persze mindehhez Robi írásaiban kell kutakodni, de nincs is annál jobb érzés, ha tökéletes szaktudás birtokában megyünk ki a fesztiválra és kóstoljuk a borokat.

Mátra Underground

Bár az elmúlt években egyre komolyabb borok kerülnek elő a Mátrából, ráadásul már visszhangjuk is van, azért még mindig a sokadik borvidék, ami eszünkbe jut. Szerencsére június 14-én tíz mátrai pince legjavát kóstolhatjuk meg, kedvcsinálóként az egyiket én ki is bontottam.

Áprilisi Szekszárdi Bortúra beszámoló - 2. rész

… Még mondja nekem valaki, hogy egyáltalán nincs összetartás a szekszárdi borászok között, amikor éppen egyik gazda viszi a másikhoz a túrázókat! Fantasztikus időben érkezünk meg Iván-völgy lankáinak egyik oldalába. Egy fiatal pár már kóstolgat Feketéék „teraszán”, amikor begördülünk. Persze minket is vártak már.

Oldalak

Feliratkozás RSS - blogok csatornájára