Siller-szezon

Már biztos, hogy ez nyár, bitang meleg van, elérkezett a nyáriborok ideje! Mivel nem vagyok hardcore rozé rajongó, így azt ritkán választok, sillert viszont annál sűrűbben. Remélem divatba jön a műfaj, a szekszárdiak komoly energiákat fektetnek most bele, hasít is a Fuxli rendesen! Egy siller nem siller, ezért kettőt is megkóstoltam, ráadásul elég különböző felfogásút választottam.
Miközben a németek küzdöttek a portugálokkal, én szépen kinyitottam egy friss Tüskét. Az első évjárattól kezdve barátok vagyunk, a 09-esért szinte rajongtam, a 10-es teljesen érthető módon nem volt a kedvencem, kíváncsi voltam az aktuális 2011-esre is. Halmai Csaba a modern siller iskolát viszi, tehát nem a vörösbor színének töményítése a cél, hanem egy jó bor elkészítése, ami jópár fajtából készült: merlot, kékfrankos, blauburger, fűszerként pedig kis pinot és kadarka is van benne.
Illatában a cseresznye meghatározó, nem tolakodó, épp csak kíváncsivá tesz. A közepes testhez passzol a sava, finom cseresség is van, de a gyümölcsösség viszi a prímet: az illatben ígért cseresznye, érett, lédús meggy, a korty második felétől pedig kellemes kesernye. Meglep, hogy kissé krémes érzetű a korty, a test mégis nagyobb egy számmal, mint a savai, de bőven a tűréshatáron belül. Nem ez a leghosszabb bor, de nem is várom tőle, ideális nyári szomjoltó, nekem 14-15 fokon ízlett legjobban, nem is tudom, ez vajon hanyadik lépcsőfok lehet :)
Az állandó kontraszt Ráspi ezúttal is hű nevéhez, már kitöltve is egészen mást mutat, nem túl intenzív piros színébe itt-ott téglás villanásokat látok. Illatban egyértelműen izgalmasabb, a ribizli és meggy mellett sós-borsos fűszeressége egészen meglepő. Belekortyolva sokkal fürgébb, savai sokkal élőbbek a szekszárdinál, szinte vibrál, a teste nem nagy, az érett-lédús meggy mellett itt is van kis cseresség, sőt finom ásványosság is! A lecsengés hossza és minősége is egészen más kategória. Fineszes bor, ráadásul ízig-vérig kékfrankos, sőt "Ráspisága" is nehezen titkolható.
Szerencsére mindkét bor ára egészen baráti, 1300-1500 körül kaphatók, mondanom sem kell, én itt szereztem be, egész biztos, hogy a két versenyző idén nyáron sokszor megfordul majd nálunk, én alig várom, hogy grillezéshez is megkóstoljam!