Beküldte Nagy Robi - cs, 2012-06-07 23:58
Az időszak első évei a birtokok visszaszerzésével és új ültetések létrehozásával teltek. Ezt a folyamatot nagymértékben elősegítette a napóleoni háborúk által teremtett agrár konjunktúra, amelynek következtében a javuló piaci lehetőségek miatt a jövedelmek is növekedtek. Azonban ez az áldásos állapot nem tartott soká. Az 1809-es győri csatavesztés után a környéket francia csapatok szállták meg, akik a pincék jó részét teljesen kifosztották. A mintegy 3200 akó bencés urasági borból például mindössze 1200 maradt.
Beküldte Nagy Robi - sze, 2012-06-06 13:35
A török hódoltság időszakában a Sokoró területe osztozott az egész ország, s különösen a végvár-vidékek sorsában. Az első időszakban viszonylag enyhébb pusztítást szenvedett (az 1529-es, 1532-es török hadjáratok idején), de Székesfehérvár 1543-as eleste után már szinte mindennapossá váltak a törökök rablásairól, pusztításairól szóló hírek. Alsokon, amelyet ezidőtájt kezdenek Szent Mártonnak, Győr Szent Mártonnak nevezni, egy 1531-ből származó portaösszeírás szerint még 52 portával találkozhatunk, az egy évvel későbbi török dúlást követően ez a szám nagyjából felére csökkent.
Beküldte Nagy Robi - h, 2012-06-04 16:33
A törzsi-nemzetségi rend teljes felbomlása és a keresztény Európához való közeledés időszakában, elsősorban Géza fejedelemségének idejétől kapott új lendületet a hazai és ezen belül a sokorói szőlőtermesztés. Ebben óriási szerepet játszottak a nyugatról, német, francia, cseh, olasz földről érkező szerzetesek, akik elsődleges feladatnak a keresztény hit terjesztését és a nyugati társadalmi-gazdasági viszonyok mielőbbi megteremtését tűzték ki célul.
Beküldte Nagy Robi - h, 2012-05-14 12:42
Épp a fagyosszentek időszakában járunk, s valóban úgy tűnik a több évszázados hagyományok és népi megfigyelések rejtenek sok igazságot. Pongrác, Szervác, Bonifác idején, nagyjából Szent Orbán napjáig sok vidéken kellett és kell tartani enyhe fagytól, jelentős lehűléstől. Ennek okát már a 19. század meteorológusai is vizsgálták, a lehűlési időszak rajtunk kívül az egész közép-európai térségben érzékelhető.
Beküldte Nagy Robi - p, 2012-05-04 08:34
1848-49-es forradalom és szabadságharc időszaka döntő változásokat hozott az ország életében. Az 1848. évi áprilisi törvények elfogadásával a polgári átalakulás útjára lépett hazánk, s jelentős gazdaság ,politikai és társadalmi változások kezdődhettek meg.
Beküldte Nagy Robi - cs, 2012-05-03 14:30
Amikor régi korok bortörténetéről olvasgatunk, gyakran említik a középkori bortermelő települések esetében a pohárnok kifejezést, általában a bucharius kifejezéssel. A bucháriusok lényegében a modern sommelierek elődei voltak, ha nagyon meg akarjuk erőltetni a fantáziánkat... Mindenesetre ők voltak akik a korai középkorban a királyi birtokok és az ispánsági központok ellátásáért, elsősorban jó borral való ellátásáért feleltek. Hogy szerepük milyen fontos volt, bizonyítja, hogy vezető ispánjuk(comes) is volt.
Beküldte Nagy Robi - h, 2012-04-23 12:22
Gróf Széchenyi István (1791-1860) a reformkori Magyarország egyik legnagyobb személyisége köztudottan nem vetette meg a jó borokat. Ifjú kora idején - amikor különösen sokat utazgatott és gyakran nézett a pohár fenekére - volt alkalma megismerni a világ akkori legismertebb borait.
Beküldte Nagy Robi - h, 2012-04-02 11:10
Pénteken Kapuváron tartottam egy kis balatonboglári borokból válogatott borkóstolót, s igyekeztem néhány jól bevált és ismert bor mellé egy két újdonságot beletenni, mármint olyat, ami nekem újdonság, ezzel is fokozva az év alatt elfogyasztott különböző borok számát...
Beküldte Nagy Robi - h, 2012-03-12 11:26
Bizonyára sokaknak feltűnt, hogy az új borokon megváltozott a címke-felirat és több újdonság is megtalálható a borok minősítésénél. 2009. augusztus 1. óta már az európai uniós jogharmonizáció és új borreform keretében új minősítési kategóriák vannak érvényben, s a címkék felirata is fokozatosan átalakult. Lényegében 2010 december 31. után történt meg az átállás teljes mértékben. Megszűnt a hagyományos minőségi, táj és asztali bor megjelölés.
Helyette a következőket találjuk:
Beküldte Nagy Robi - cs, 2011-02-10 09:27
Idén 11. alkalommal választottuk ki a Nyugat-magyarországi Egyetem borait, amelyek egy éven keresztül hivatalosan is az egyetem reprezentánsai lesznek. Az egyetem valamennyi kara képviseltette magát a társadalmi zsűriben, ahol magam is jelen lehettem az Apáczai kar képviseletében. A megmérettetést évek óta az egyetem és a Soproni Bormarketing műhely közösen szervezi. A kritériumok a megszokottak voltak, a boroknak, borászoknak meg kellett felelnie bizonyos mennyiségi és árfekvési kritériumoknak, amelyek sok tekintetben behatárolták a versenyen indulók lehetőségeit.
Oldalak