Fröhlich Tamás blogja

Áprilisi Szekszárdi Bortúra beszámoló - 2. rész

… Még mondja nekem valaki, hogy egyáltalán nincs összetartás a szekszárdi borászok között, amikor éppen egyik gazda viszi a másikhoz a túrázókat! Fantasztikus időben érkezünk meg Iván-völgy lankáinak egyik oldalába. Egy fiatal pár már kóstolgat Feketéék „teraszán”, amikor begördülünk. Persze minket is vártak már.

Áprilisi Szekszárdi Bortúra beszámoló - 1. rész

Azért kezdjük minden túránkat a szekszárdi Bormúzeumban, hogy mielőtt megkóstolnánk egy bort is, tudatában legyünk annak, hogyan jutott el jelenkori mivoltáig a mai szekszárdi szőlész-borászkodás. Természetesen minden pincészet képviselője felvilágosít a borkóstolók alkalmával arról, miként dolgoznak ma. De mivel léteznek olyan tőkék a borvidéken, amelyek kora több mint egy emberöltőt ölel fel, és a mai napig adnak borszőlőt, úgy gondolom, a gyökereknél kell kezdenünk, a szó szoros értelmében.

Márciusi Szekszárdi Bortúra beszámoló - 2. rész

… Utunk a Heimann Ferenc
által épített, Iván-völgy mélyén rejlő hatalmas kupolás pincerendszerhez vezet, mely a Bodri család nevét viselő ismert szekszárdi borászat székhelyéül szolgál. A főépület, a modern fogadóhelység és feldolgozóhely a pincészet válogatássorozatának nevéül szolgáló Faluhely Dűlőben található. Csodás, romantikus táj tárul az ember elé, amikor először megpillantja a „szűk” völgyben falusi hangulatot idéző borházat és az előtte elterülő fahíddal kettészelt kis tavat.

Márciusi Szekszárdi Bortúra beszámoló - 1. rész

Március 17-i túránk alkalmával a tavasz köszöntött minket. Gyönyörű napsütésben telt az egész napunk, így már megalapozott jókedvvel vágtunk neki szekszárdi ismeretterjesztésünknek. Találkozó a Bormúzeum környékén volt. Népes kis gyülekezettel érkeztünk a 160 éves, felújítása után is eredeti hangulatát megőrző építménybe. Odabent az elmúlt évszázad minden jellegű szőlész-borász „kézműves” technikájának relikviájával találkozhatunk.

Februári Szekszárdi Bortúra beszámoló - 3. rész

…A domboldalba épített borház mögött, a „hegy” gyomrában rejlő pince egy rusztikus hangulatot idéző, elágazásokkal tarkított kupolás helyiségbe nyílik. Közepén egy hordó, mint később kiderül, nem véletlenül…

Februári Szekszárdi Bortúra beszámoló - 2. rész

Cabernet seprőpárlattal kínálnak; ki tudna nemet mondani e kellemes gesztusra a kint tomboló, zimankós időjárásból betérve? Lágy, mint egy női érintés, és erős, mint egy férfias kézfogás. Rögtön érezzük is minden végtagunkat; egy falat pogácsa és pohárban a 2011-es rozé.

Februári Szekszárdi Bortúra beszámoló - 1. rész

Kadarkát kóstolunk… hiszen Szekszárdon vagyunk, itt pedig évszázadok óta otthon érzi magát a fajta. Könnyű gyümölcsös ő is, megfelelő lépés a vörösek világába. A borok mellé házigazdánk feleségének gondoskodó kezei által készített fűszeres „focaccia”-t csipegetünk.

Feliratkozás RSS - Fröhlich Tamás blogja csatornájára