burai laci blogja

Siller-szezon

Persze a siller sokoldalú, ételek mellé is passzol, meg hűvösebb időben is csúszik, de azért szerintem mégiscsak a nyarat szereti legjobban. De ez is lehet, hogy én szeretem a legjobban a sillert nyáron. Végülis mindegy, a napokban két komoly versenyzők kóstoltam össze.

Mátra Underground

Bár az elmúlt években egyre komolyabb borok kerülnek elő a Mátrából, ráadásul már visszhangjuk is van, azért még mindig a sokadik borvidék, ami eszünkbe jut. Szerencsére június 14-én tíz mátrai pince legjavát kóstolhatjuk meg, kedvcsinálóként az egyiket én ki is bontottam.

Hatféle kisróka

Hogy mi is pontosan a siller? Mindenkinek egy kicsit más elképzelése van róla, szerencsénkre most hat szekszárdi borász együtt mutatta meg az elképzelését a műfajról, mi pedig szorgosan kóstoltunk.

Kabócás

A bor egy élő anyag, folyamatosan változik, eddig tiszta. Ami viszont nem tiszta, az az, hogy milyen lesz idősebb korában, beváltja-e a nagy reményeket, vagy csöndben összeomlik, mire sor kerülne rá. Izgalmas játék ez, nekem a hétvégén szerencsém volt, nem is akármilyen!

Programdömping

Ahogy kitavaszodott, azonnal megindult a zsongás a borvilág berkeiben is, egymást érik a jobbnál jobb programok. Megpróbáltam összeszedni jópár olyan rendezvényt, ahova érdemes ellátogatni még akár családdal is!

Itt a tavasz!

Ha igazi tavaszi, piknikbort keresel a hétvégére, akkor egy lépést se tovább! Bár pont a hétvégén lesz kicsit hűvösebb, azért érdemes megpróbálkozni Hófehérkével!

Alföldi furmint

A furmint mostanra komolyabb szenvedélyemmé vált annál, hogy könnyen le tudnék vele állni, a napokban egy olyan bort bontottam, amit nem kóstolhattunk a Vajdahunyadvárban, a maga nemében unikumnak számít, ugyanis alföldi furmintról van szó.

Csavaros

Janó borait rendszeresen kóstolom, bejön a stílusa, úgy kerek és szekszárdi, hogy azért van benne valami rá jellemző is, legalábbis szeretem ezt gondolni. A Virtus legfrissebb évjárata mostanság került a boltokba, ráadásul 1500 forint körül van az ára is, csavarzárat kapott, ezzel is jelezve, hogy fogyasszuk, ha lehet sűrűn.

Pincetakarítás

A Tüske szortiment csúcsán ez a cabernet franc trónol. Pontosan emlékszem még az első találkozásunkra is, ezért különösen izgatott, hogy mennyit változott a bor, milyenné alakult az elmúlt pár évben.

Nem mind arany

Wachau

Eleget beszéltünk már a 2010-es évjáratról, a borászok egy ideig arról, hogy katasztrófa, majd kicsit később arról, hogy talán mégsem volt olyan rossz. Az tény, hogy sokkal kevesebb kiemelkedő bor született abban az évben, de azért sok munkával és kis szerencsével lehetett tisztes borokat készíteni, erre is van jócskán példa.

Oldalak

Feliratkozás RSS - burai laci blogja csatornájára