Vylyan Pincészet

Ültetvényeinken hektáronként hétezer tő szőlőt ültettünk (1,8m x 0,8 m-es ültetési sűrűség), ami azért fontos, mert a sűrűbben telepített tőkék mélyebbre eresztik gyökerüket, s így a növény értékesebb, mineráliákban gazdag tápanyagot szív magába. Ugyancsak fontos, hogy a fürtök a föld felett kb. 40 centiméter magasságban, egy sávban helyezkednek el, így a földről visszaverődő melegből is többet kapnak. A szőlő jobban érzi magát, több zamatanyagot gyűjt, s magasabb lesz a mustfoka.

Birtokunkon az átlag a 30 hektoliter hektáronkénti termés. Ez lehet az alapja a minőségi munkának. Meg kell jegyeznünk, hogy a terhelés mértéke évjáratonként és fajtánként változik, például a Pinot Noir-nál 25-27 Hl/Ha. (Viszonyításként: a Villányi eredetvédelmi törvényben a Classicus boroknál 90 Hl/Ha (de az Oportó 100), a Prémium boroknál pedig 60 Hl/Ha az előírás).

A fürtök mennyiségét a metszéssel, a hajtásválogatással és az esetleges zöld szürettel határozzuk meg, s szükség esetén a szőlő szüretkor a válogatóasztalon újból szigorú válogatáson esik át.

Az egészséges termés érdekében a növényvédő szerek mellett másik megoldás kínálkozik: magát a növényt, a szőlőtőkéket tesszük ellenállóbbá, tehát saját védekező képességük növelésével óvjuk őket. Hosszú évek tapasztalata alapján választottuk az integrált növényvédelmet, amely figyelembe veszi a használt készítmények környezeti hatásait és az általános módszerektől eltérően számos készítmény alkalmazását tiltja.

Emellett foglalkoztat bennünket a biodinamika gondolata is, amit az egyik dűlőnkben ki szeretnénk próbálni. (Lásd: Coulée de Serrant: Biodynamics)
Területeink

Jelenleg 125 hektár termőterületen gazdálkodunk. Ez a birtoknagyság komoly kihívást és lehetőséget rejt magában, amelyhez összeszokott, jól szervezett csapat szükséges.

Szőlőfajtáink kiválasztásánál a világfajták (Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Pinot Noir, Syrah) és a hazai fajták (Kadarka, Kékfrankos, Portugieser, Zweigelt) telepítését azonos súllyal kezeljük.
...és pincészet

A borvidéken általános pincemodellel szemben – miszerint a szőlőtől elkülönülten, a városban, falvakban építik a pincéket-, mi a kisharsányi Fekete-hegyen, a szőlőterületeink szívében alakítottuk ki a birtok központot. Ezzel is a termőhelyhez, szőlőültetvényekhez való kötődésünket szeretnénk szimbolizálni.

A kezdetektől fogva a villányi termőhely jegyeit hordozó, lehető legszebb borok készítését tűztük ki célul. A régi idők tudását, az új idők kihívásainak megfelelően fogalmaztuk újjá. Szüretről szüretre a szőlő és az évjárat sajátosságait szem előtt tartva alakítjuk borkészítésünket – állandó „receptúránk” nincs. A szőlő és a bor évjárati adottságára figyelünk, szeretnénk azt minél jobban kifejezni, nevelgetjük, mint a gyermeket, segítjük abban, hogy kiteljesedhessen.
Borainkról

Borainknál két kategóriát különböztetünk meg, melyek lefedik az eredetvédelmi rendszer felépítését: classicus és prémium borok. E két stílus a palackjaink megjelenésében is azonnal megkülönböztethető.

Gyümölcsös, könnyedebb Classicus boraink rövidebb érleléssel készülnek, az elsődleges szőlő aromák a meghatározóak, tiszta, egyenes, jól érthető borok. E kategóriával a piacon általában a legfrissebb évjárattal vagyunk jelen.

Prémium borainkhoz a legszebb dűlőink legjobb termését választjuk. A Prémium boroknál kiemelkedően alacsony a termés (koncentráltak a borok), hosszú az érlelés. Munkánk eszenciáját mutatják.
A borkészítés titka a részletekben rejlik

A szőlőt kézzel, kis ládákba szüreteljük, ami azért fontos, hogy a termés törésmentesen, épen érkezzen a pincészet legmagasabb pontján lévő fogadó részhez. Itt fajtánként egyedileg kezelve, esetleges újabb kézi szelekció után történik meg a feldolgozás: bogyózás, zúzás, préselés. A cefre vagy must a gravitáció erejét kihasználva, kíméletes módon jut el a tartályokba, majd a bor tovább a pincébe, hordós érlelésre.

A Rizling és a Rosé a préselés, mustülepítés, tisztítás és erjesztés után is zárt tartályban marad (reduktív borkészítés). A koracél erjesztőtartályokban szabályozni tudjuk az erjedő bor hőmérsékletét, itt a gyümölcsösség, frissesség kiemelése az elsőrendű cél. A Chardonnay egy része hordóban erjed, majd házasításra kerül a reduktív tétellel, ennek köszönhető a teltség, a bor ízgazdagabb, krémesebb jellege.

A korai kékszőlő fajtáknál (portugieser, zweigelt, kékfrankos, pinot noir) 7-10 napos hideg macerációt (lehűtött mustban ázik a szőlőbogyó) alkalmazunk a gyümölcsösség, húsosság hangsúlyozására. A hidegen való héjon tartást rövid, kíméletes erjesztés követi.

Ezzel szemben a késői, tanninosabb fajtáknál határozott, erőteljes erjesztéssel, a bogyók feltárásával igyekszünk a szőlő karakterét hangsúlyozni. Itt az erjesztést követő héjon áztatás a meghatározóbb. A régi hagyományokat felidéző fakádjainkban főleg pinot noir szőlőnket erjesztjük és lábbal csömöszöljük.

A vörösborokban természetes úton, többnyire hordóban végzünk almasavbontást, ennek köszönhető a lágy, bársonyos textúra. Boraink harmóniáját a fahordós érlelés teszi teljessé. A prémium borok érleléséhez magyar tölgyfából készült (225 literes barrique) hordókat használunk, melyek az általunk legjobbnak tartott kádároktól (Trust Hungary és Európai Kádárok) kerülnek hozzánk.

A könnyedebb, classicus boraink általában ászokhordóban érnek. E hordók saját válogatású és szárítású magyar tölgyfából készültek, az osztrák Franz Stockinger műhelyében. Minden fajtánál, évjáratnál egyedileg döntjük el az érlelés hosszát (6-18 hónapot töltenek hordóban). A prémium borainkat általában derítés, szűrés nélkül palackozzuk.

Forrás: www.vylyan.hu