Ördög

2007
Szárazsági fok: 
Száraz
Árfekvés: 
Prémium
Borfajta: 
Vörösbor
Pincészet: 
Vylyan Pincészet
Borvidék: 
Villány
Cuvée: 
Cuvée
Szőlőfajta: 
Kékfrankos
Zweigelt
Kadarka
Merlot
Őserő, mely a mélyből fakad és rabul ejt.

E házasítást a magyar fajtákra hegyeztük ki, lendületét, húsos gyümölcsösségét a Kékfrankos, a Kadarka és a Zweigelt adja, amihez a Merlot szolgál alapul. Lendületes, tartalmas, húsos gyümölcsös, illatában a szeder, feketeribizli, érett meggy jegyeivel.

A mondabeli Ördög szerethető – kívánjuk, hogy ez az újdonságunk is az legyen!

TERMŐHELY

Villányi borvidék
Mandolás és Városhegy dűlő
Déli és dél-nyugati fekvésű

TALAJ

Mészkő alapkőzeten löszös-agyagos termőtalaj

SZŐLŐÜLTETVÉNY

2001-ben és 2002-ben telepített.

Ültetési sűrűség: 1,8 m x 0,8 m

MŰVELÉSI FORMA: alacsony kordon

ÉVJÁRAT - 2007

Az eddigi legmelegebb tél, korai fakadással és május végi virágzással. Júliusi forróság rekordmeleggel, majd jótékony augusztusi esők után száraz, meleg ősz.

SZÜRET

Szeptember 6- október 10-ig. 15 kilogrammos ládákba, kézzel szedve.

TERHELÉS: 38 hl/Ha

FAJTÁK

Kékfrankos 35%
Zweigelt 25%,
Kadarka 20%,
Merlot 20%

BORKÉSZÍTÉS-ÉRLELÉS

Az egyes szőlőfajtákat külön dolgoztuk fel és külön vinifikáltuk. A kadarka, kékfrankos és zweigelt erjesztése hasonló módon – rövidebb héjon tartással – történt, míg a merlot intenzívebb extrakciót kapott. A bor érlelése idősebb barrique hordókban (1/3) és ászokhordókban (2/3) történt. A hordók zempléni és mecseki tölgyből készültek.

A bort egy év után palackoztuk.

ANALITIKA

Alkohol: 13,75%

Titrálhatósav-tartalom: 5,6 g/l

Invertcukor-tartalom: 1,6 g/l

PALACKOZVA 2009. január

* Villány ördöge
* A kísértés maga
* Őserő, mely a mélyből fakad és rabul ejt
* Nem kell hozzá külön alkalom, hogy az Ördögöt igyuk
* Magyar fajtákból házasítva
* A barrique hordós érlelés teszi igazi ördöggé
* Kékfrankos, kadarka és zweigelt házasítása, merlot alapon
* Illata szeder, feketeribizli, érett meggy
* Csirkepaprikás minimum dukál mellé

FŐBORÁSZ: Ipacs Szabó István

KÓSTOLÁSI JEGYZET

Őserő, mely a mélyből fakad és rabul ejt.
E házasítást a magyar fajtákra hegyeztük ki, lendületét, húsos gyümölcsösségét a Kékfrankos, a Kadarka és a Zweigelt adja, amihez a Merlot szolgál alapul. Lendületes, tartalmas, húsos gyümölcsös, illatában a szeder, feketeribizli, érett meggy jegyeivel.
A mondabeli Ördög szerethető – kívánjuk, hogy ez az újdonságunk is az legyen!

FOGYASZTÁSI HŐMÉRSÉKLET

14-15 ˚C

ÉTELPÁROSÍTÁS

Csirkepaprikás minimum dukál mellé! Kitűnő paprikás ételekhez, olasz pastákhoz, sültekhez, ragukhoz és nem túl erős ízű sajtokhoz.

TÁROLÁS

Hosszú palackérlelést nem igényel, fiatalon is szép arcát mutatja.