Villányi Jégbor

2008
Szárazsági fok: 
Édes
Árfekvés: 
Prémium
Borfajta: 
Jégbor
Pincészet: 
Vylyan Pincészet
Borvidék: 
Villány
Szőlőfajta: 
Olaszrizling
A jégbort nem csak ritkasága, hanem egyedi, összetéveszthetetlen karaktere is értékessé teszi.

Illata rafinált és elegáns, akár egy parfüm (hársvirágmézzel, bodzával és illatos szőlővirággal). Egyedi ízvilága az őszibarack és trópusi gyümölcsök – licsi, mangó és az ananász - jegyeit hordozza. Sárga és trópusi gyümölcsből készült desszertek elsőrangú kísérője. Behűtve fogyasszuk.

TERMŐHELY

Villányi borvidék

Pillangó dűlő három hektárjáról, plató fekvés

TALAJ

Mészkő alapkőzeten löszös-agyagos termőtalaj

SZŐLŐÜLTETVÉNY

1992-ben telepített. Ültetési sűrűség: 3 m x 1 m

MŰVELÉSI FORMA: Guyot

ÉVJÁRAT

A 2008-as évjáratban a Pillangó-dűlő tőkéin olaszrizlinget hagytunk kint erre a célra, s már csak az időjárás kedvező alakulása kellett a szürethez.

SZÜRET

2009. január 9.-10.-én, két éjszakán át tartott, jócskán fagypont alatti hőmérsékletben. A szüret Michelin-babának beöltözött, lámpával felszerelkezett Vylyanos csapattal és lelkes, érdeklődő önkéntesek bevonásával történt. TERHELÉS: 6,75 HL/ 3 ha

A FAJTA:

Olaszrizling (100%)

BORKÉSZÍTÉS-ÉRLELÉS

A jégbor készítés titka, hogy a tartós fagy hatására a víz kifagy a bogyóban, a cukrok és egyéb oldott szilárd anyagok viszont nem, így a töppedt szőlőszem értékes, zamatos beltartalma természetes úton koncentrálódik. Ez az a pillanat, amikor szüretelni kell!

A préselés fagyott állapotban, egész fürttel történt. Már ekkor tiszta must keletkezett, hiszen a bogyót nem tártuk fel, és az alacsony hőmérsékleten tartott fagyott szemekből a víz ekkor sem olvadt ki, különvált a koncentrálódott musttól. A présből folyamatos nyomás alatt tartva szépen lassan folydogált a tiszta, illatos és édes nedű (390 g/l mért cukortartalommal!).

Amennyire sok időt töltött a szőlő a tőkén, olyan keveset a bor a hordóban, annak érdekében, hogy a jégbor egyik legfőbb értékét, a különleges gyümölcsösséget hangsúlyozzuk.

PALACKOZVA 2009. július 22.

ANALITIKA

Alkohol:12,0,9 %

Titrálhatósav-tartalom: 7,57g/l

Invertcukor-tartalom: 167,8g/l

FŐBORÁSZ: Ipacs Szabó István

KÓSTOLÁSI JEGYZET

A jégbort nem csak ritkasága, hanem egyedi, összetéveszthetetlen karaktere is értékessé teszi. Az aszúhoz hasonlóan a jégbor is természetes koncentrálódás eredménye, azonban itt nem az aszúra jellemző botritiszes ízvilág, hanem az összetéveszthetetlen gyümölcsösség az, ami dominál.

Illata rafinált és elegáns, akár egy parfüm (hársvirágméz, bodza és illatos szőlővirág). Egyedi ízvilága az őszibarack és trópusi gyümölcsök – licsi, mangó és az ananász - jegyeit hordozza.

FOGYASZTÁSI HŐMÉRSÉKLET

Jól behűtve 9-10˚C-on ajánlott fogyasztani.

ÉTELPÁROSÍTÁS

Sárga és trópusi gyümölcsből készült desszertek elsőrangú kísérője.

TÁROLÁS

Hosszú palackos érlelésre alkalmas. Fektetve, napfénytől védett helyen, lehetőleg állandó hőmérsékleten (optimálisan kb.13°C-on) tároljuk.