Villányi Syrah

2007
Szárazsági fok: 
Száraz
Árfekvés: 
Prémium
Borfajta: 
Vörösbor
Pincészet: 
Vylyan Pincészet
Borvidék: 
Villány
Szőlőfajta: 
Syrah / Shiraz
Markáns, mediterrán fajta, remekül érzi magát Villányban.

Igazi „macsó”, aki már a megjelenésével is leveszi a lábáról az embert. Csalódnunk azonban a továbbiakban sem kell: a lenyűgöző, markáns, mediterrán külső érzékeny lelket takar. A bor húsos, koncentrált, összetett aromavilágában számos réteg fedezhető fel a sötét, intenzív erdei gyümölcsösségtől kezdve a különböző fűszerekig (vanília, fehérbors).

TERMŐHELY

Villányi borvidék

Mandolás: déli fekvésű, védett, legmelegebb dűlőnk.

Városhegy dűlő: plató és déli fekvés, sekély, köves termőréteggel, szinte állandó széljárással.

TALAJ

Your browser may not support display of this image.

Mészkő alapkőzeten löszös-agyagos termőtalaj

SZŐLŐÜLTETVÉNY

2001-ben és 2004-ben telepített

Ültetési sűrűség: 1,8 m x 0,8 m

MŰVELÉSI FORMA: Guyot

ÉVJÁRAT- 2007

Az eddigi legmelegebb tél, korai fakadással és május végi virágzással. Júliusi forróság rekordmeleggel, majd jótékony augusztusi esők után száraz, meleg ősz.

SZÜRET

2007. szeptember 14-15.

15 kilogrammos ládákba, kézzel szedve

TERHELÉS: 39 hl/Ha

BORKÉSZÍTÉS-ÉRLELÉS

A syrah borban a fűszerességet, gyümölcsösséget és az érett tannint szeretnénk megjeleníteni.

A héjon áztatás 13-19 napig történt 30 °C-on. Az erjedés során többször körfejtéssel és teljes átfejtéssel segítettük elő az erőteljesebb extrakciót. Az almasav bontása és az érlelés 225 literes barrique hordókban történt: magyar (zempléni és mecseki), valamint (15%) amerikai tölgy.

A bort 14 hónap után palackoztuk.

PALACKOZVA 2009. júliusában

ANALITIKA

Alkohol: 14,52 %

Titrálhatósav-tartalom: 5,3 g/l

Invertcukor-tartalom: 1,8 g/l

* Mediterrán évjárat
* Markáns, mediterrán fajta
* Remekül érzi magát Villányban
* Igazi „macsó”
* Színe nagyon mély, lilába hajló
* Jellegzetes fűszeres illat
* Összetett aromavilág
* „Húsos”, koncentrált bor
* Palackban szépen fejlődik

FŐBORÁSZ: Ipacs Szabó István

KÓSTOLÁSI JEGYZET

Igazi „macsó”, aki már a megjelenésével is leveszi a lábáról az embert. Csalódnunk azonban a továbbiakban sem kell: a lenyűgöző, markáns, mediterrán külső érzékeny lelket takar. A bor húsos, koncentrált, összetett aromavilágában számos réteg fedezhető fel a sötét, intenzív erdei gyümölcsösségtől kezdve a különböző fűszerekig (vanília, fehérbors).

FOGYASZTÁSI HŐMÉRSÉKLET

16-17 ˚C

ÉTELPÁROSÍTÁS

Marhasültekhez, vadételekhez, egyéb borsos, fűszeres fogásokhoz, továbbá zsíros sajtokhoz és nagyon csokoládés, gyümölcsös desszertekhez.

TÁROLÁS

Hosszú érlelésre alkalmas. Fektetve, napfénytől védett helyen, lehetőleg állandó hőmérsékleten (optimálisan kb.13°C-on) tároljuk.