Igazi „macsó”, aki már a megjelenésével is leveszi a lábáról az embert. Csalódnunk azonban a továbbiakban sem kell: a lenyűgöző, markáns, mediterrán külső érzékeny lelket takar. A bor húsos, koncentrált, összetett aromavilágában számos réteg fedezhető fel a sötét, intenzív erdei gyümölcsösségtől kezdve a különböző fűszerekig (vanília, fehérbors).
TERMŐHELY
Villányi borvidék
Mandolás: déli fekvésű, védett, legmelegebb dűlőnk.
Városhegy dűlő: plató és déli fekvés, sekély, köves termőréteggel, szinte állandó széljárással.
TALAJ
Your browser may not support display of this image.
Mészkő alapkőzeten löszös-agyagos termőtalaj
SZŐLŐÜLTETVÉNY
2001-ben és 2004-ben telepített
Ültetési sűrűség: 1,8 m x 0,8 m
MŰVELÉSI FORMA: Guyot
ÉVJÁRAT- 2007
Az eddigi legmelegebb tél, korai fakadással és május végi virágzással. Júliusi forróság rekordmeleggel, majd jótékony augusztusi esők után száraz, meleg ősz.
SZÜRET
2007. szeptember 14-15.
15 kilogrammos ládákba, kézzel szedve
TERHELÉS: 39 hl/Ha
BORKÉSZÍTÉS-ÉRLELÉS
A syrah borban a fűszerességet, gyümölcsösséget és az érett tannint szeretnénk megjeleníteni.
A héjon áztatás 13-19 napig történt 30 °C-on. Az erjedés során többször körfejtéssel és teljes átfejtéssel segítettük elő az erőteljesebb extrakciót. Az almasav bontása és az érlelés 225 literes barrique hordókban történt: magyar (zempléni és mecseki), valamint (15%) amerikai tölgy.
A bort 14 hónap után palackoztuk.
PALACKOZVA 2009. júliusában
ANALITIKA
Alkohol: 14,52 %
Titrálhatósav-tartalom: 5,3 g/l
Invertcukor-tartalom: 1,8 g/l
* Mediterrán évjárat
* Markáns, mediterrán fajta
* Remekül érzi magát Villányban
* Igazi „macsó”
* Színe nagyon mély, lilába hajló
* Jellegzetes fűszeres illat
* Összetett aromavilág
* „Húsos”, koncentrált bor
* Palackban szépen fejlődik
FŐBORÁSZ: Ipacs Szabó István
KÓSTOLÁSI JEGYZET
Igazi „macsó”, aki már a megjelenésével is leveszi a lábáról az embert. Csalódnunk azonban a továbbiakban sem kell: a lenyűgöző, markáns, mediterrán külső érzékeny lelket takar. A bor húsos, koncentrált, összetett aromavilágában számos réteg fedezhető fel a sötét, intenzív erdei gyümölcsösségtől kezdve a különböző fűszerekig (vanília, fehérbors).
FOGYASZTÁSI HŐMÉRSÉKLET
16-17 ˚C
ÉTELPÁROSÍTÁS
Marhasültekhez, vadételekhez, egyéb borsos, fűszeres fogásokhoz, továbbá zsíros sajtokhoz és nagyon csokoládés, gyümölcsös desszertekhez.
TÁROLÁS
Hosszú érlelésre alkalmas. Fektetve, napfénytől védett helyen, lehetőleg állandó hőmérsékleten (optimálisan kb.13°C-on) tároljuk.