Villányi Cabernet Franc

2007
Szárazsági fok: 
Száraz
Árfekvés: 
Magas
Borfajta: 
Vörösbor
Pincészet: 
Vylyan Pincészet
Borvidék: 
Villány
Szőlőfajta: 
Cabernet Franc
A cabernet franc hazánkban Villányban mutatja meg legszebb értékeit, birtokunkon évről évre megbízhatóan teljesít.

A 2007-es Cabernet Franc összetett bor, komoly struktúrával, élénk, feszes savakkal, bársonyos tanninokkal, szép egyensúllyal. A hordó a háttérben maradva, teret ad a sok gyümölcsnek és az illatos fűszereknek (csokoládé, kávé, cédrus).

Lendületes, markáns, telt, gazdag – mindezt mértéktartóan, finom arány-és stílusérzékkel.

TERMŐHELY

Villányi borvidék
Mandolás dűlő, déli fekvésű

TALAJ

Mészkő alapkőzeten löszös-agyagos termőtalaj

SZŐLŐÜLTETVÉNY

2001-ben telepített.

Ültetési sűrűség: 1,8 m x 0,8 m

MŰVELÉSI FORMA: Guyot

ÉVJÁRAT- 2007

Az eddigi legmelegebb tél, korai fakadással és május végi virágzással. Júliusi forróság rekordmeleggel, majd jótékony augusztusi esők után száraz, meleg ősz.

SZÜRET

Szeptember 24- október 4-ig.

15 kilogrammos ládákba. Kézzel szedve.

TERHELÉS: 39 hl/Ha

BORKÉSZÍTÉS-ÉRLELÉS

A héjon erjesztés zárt tartályban történt 20-35 napig, 28-30°C fokon, kezdeti nyílt, majd zárt körfejtéssel.

Az almasav bontása és az érlelés barrique hordókban történt. Hordók: 225 literes zempléni és mecseki tölgyből készültek, koruk: 30 % új, 40% 1 éves, 30% idősebb hordó.

A bort 16 hónap után palackoztuk.

PALACKOZVA 2009. május

ANALITIKA

Alkohol: 15,06 %

Titrálhatósav-tartalom: 5,6 g/l

Invertcukor-tartalom: 2,5 g/l

* Bordeaux-i szőlőfajta
* Ha Villány, akkor Cabernet Franc!
* Híres rokonánál a Cabernet Sauvignonnál szelídebb
* Felejthetetlen bor
* Izgalmas, összetett
* Markáns, telt, gazdag – mindez mértéktartóan, finom arány-és stílusérzékkel
* Alapját bársonyos tanninjai és jellegzetes élénk savai adják
* Komoly struktúra szép egyensúllyal
* Érett gyümölcsösségét az illatos fűszerek (csokoládé, kávé, cédrus) színesítik
* Vadételek, rafinált sültek elengedhetetlen kísérője
* Hosszú palackos érlelésre alkalmas

FŐBORÁSZ: Ipacs Szabó István

KÓSTOLÁSI JEGYZET

A cabernet franc hazánkban Villányban mutatja meg legszebb értékeit, birtokunkon évről évre megbízhatóan teljesít.

A 2007-es Cabernet Franc összetett bor, komoly struktúrával, élénk, feszes savakkal, bársonyos tanninokkal, szép egyensúllyal. A hordó a háttérben maradva, teret ad a sok gyümölcsnek és az illatos fűszereknek (csokoládé, kávé, cédrus).

Lendületes, markáns, telt, gazdag – mindezt mértéktartóan, finom arány-és stílusérzékkel.

FOGYASZTÁSI HŐMÉRSÉKLET 16-17 °C

ÉTELPÁROSÍTÁS

Vadételekhez, rafináltabb sültekhez, érett zsíros sajtokhoz és nagyon csokoládés desszertekhez

TÁROLÁS

Hosszú érlelésre alkalmas. Fektetve, napfénytől védett helyen, lehetőleg állandó hőmérsékleten (optimálisan kb.13°C-on) tároljuk.