A 2007-es Cabernet Franc összetett bor, komoly struktúrával, élénk, feszes savakkal, bársonyos tanninokkal, szép egyensúllyal. A hordó a háttérben maradva, teret ad a sok gyümölcsnek és az illatos fűszereknek (csokoládé, kávé, cédrus).
Lendületes, markáns, telt, gazdag – mindezt mértéktartóan, finom arány-és stílusérzékkel.
TERMŐHELY
Villányi borvidék
Mandolás dűlő, déli fekvésű
TALAJ
Mészkő alapkőzeten löszös-agyagos termőtalaj
SZŐLŐÜLTETVÉNY
2001-ben telepített.
Ültetési sűrűség: 1,8 m x 0,8 m
MŰVELÉSI FORMA: Guyot
ÉVJÁRAT- 2007
Az eddigi legmelegebb tél, korai fakadással és május végi virágzással. Júliusi forróság rekordmeleggel, majd jótékony augusztusi esők után száraz, meleg ősz.
SZÜRET
Szeptember 24- október 4-ig.
15 kilogrammos ládákba. Kézzel szedve.
TERHELÉS: 39 hl/Ha
BORKÉSZÍTÉS-ÉRLELÉS
A héjon erjesztés zárt tartályban történt 20-35 napig, 28-30°C fokon, kezdeti nyílt, majd zárt körfejtéssel.
Az almasav bontása és az érlelés barrique hordókban történt. Hordók: 225 literes zempléni és mecseki tölgyből készültek, koruk: 30 % új, 40% 1 éves, 30% idősebb hordó.
A bort 16 hónap után palackoztuk.
PALACKOZVA 2009. május
ANALITIKA
Alkohol: 15,06 %
Titrálhatósav-tartalom: 5,6 g/l
Invertcukor-tartalom: 2,5 g/l
* Bordeaux-i szőlőfajta
* Ha Villány, akkor Cabernet Franc!
* Híres rokonánál a Cabernet Sauvignonnál szelídebb
* Felejthetetlen bor
* Izgalmas, összetett
* Markáns, telt, gazdag – mindez mértéktartóan, finom arány-és stílusérzékkel
* Alapját bársonyos tanninjai és jellegzetes élénk savai adják
* Komoly struktúra szép egyensúllyal
* Érett gyümölcsösségét az illatos fűszerek (csokoládé, kávé, cédrus) színesítik
* Vadételek, rafinált sültek elengedhetetlen kísérője
* Hosszú palackos érlelésre alkalmas
FŐBORÁSZ: Ipacs Szabó István
KÓSTOLÁSI JEGYZET
A cabernet franc hazánkban Villányban mutatja meg legszebb értékeit, birtokunkon évről évre megbízhatóan teljesít.
A 2007-es Cabernet Franc összetett bor, komoly struktúrával, élénk, feszes savakkal, bársonyos tanninokkal, szép egyensúllyal. A hordó a háttérben maradva, teret ad a sok gyümölcsnek és az illatos fűszereknek (csokoládé, kávé, cédrus).
Lendületes, markáns, telt, gazdag – mindezt mértéktartóan, finom arány-és stílusérzékkel.
FOGYASZTÁSI HŐMÉRSÉKLET 16-17 °C
ÉTELPÁROSÍTÁS
Vadételekhez, rafináltabb sültekhez, érett zsíros sajtokhoz és nagyon csokoládés desszertekhez
TÁROLÁS
Hosszú érlelésre alkalmas. Fektetve, napfénytől védett helyen, lehetőleg állandó hőmérsékleten (optimálisan kb.13°C-on) tároljuk.