Mert soha nem lehet kiismerni szeszélyes lelkét.
Mert nem tűri a középszert, sem a szőlőben, sem a pincében.
Mert hihetetlenül sokrétű, elegáns bort tud adni.
Ilyen e 2006-os Pinot Noir is: finom harmónia és elegancia, valamint hallatlan ízgazdagság jellemzi, mely a bor-étek párosítások végtelen lehetőségét kínálja.
TERMŐHELY
Villányi borvidék
Gombás dűlő (keleti fekvésű), Dobogó dűlő (déli fekvésű), Várerdő dűlő (nyugati fekvésű), Mandolás dűlő (plató és északi része)
TALAJ
Mészkő alapkőzeten löszös-agyagos termőtalaj
SZŐLŐÜLTETVÉNY
1992-ben és 2001- ben telepített
Ültetési sűrűség: 3m x 1m és 1,8m x 0,8 m
MŰVELÉSI FORMA: alacsony kordon
ÉVJÁRAT- 2006
Megkésett tavasz, változékony nyár után gyönyörű ősz kiegyenlített időjárással. Ilyen egységesen szép, koncentrált, hosszú életet jósló, elegáns és egyensúlyos évjárat még nem került ki a kezeink alól.
SZÜRET
Szeptember 26- október 2-ig. 15 kilogrammos ládákba, kézzel szedve.
TERHELÉS: 22 hl/Ha
BORKÉSZÍTÉS-ÉRLELÉS
Az egyes dűlők termését külön dolgoztuk fel. A szőlőt kíméletesen kezeltük, bogyózva, zúzás nélkül került a nyitott kádakba. A hideg maceráció 8-12 °C-on egy hétig tartott, a héjon áztatás teljes időtartama 15-19 nap volt. A erőteljesebb extrakció elősegítésére az erjesztés elején zárt körfejtést, majd hagyományos csömöszölést is alkalmaztunk. Az almasavbontás és az érlelés enyhe és közepes égetésű barrique hordókban történt. Hordók: 225 literes magyar tölgyfahordók, zempléni és mecseki fából. Koruk: 1/3: új, 1/3: 1 éves, 1/3: 2 éves.
A bort 1 év után palackoztuk, közepes szűréssel.
PALACKOZVA
2007. október végén
ANALITIKA
Alkohol: 13,43 %
Titrálhatósav-tartalom: 5,5 g/l
Invertcukor-tartalom: 1,7 g/l
Extrakt: 28,8 g/l
* Nem nagy testével, hanem kifinomultságával hódít
* A legizgalmasabb fajta
* Nem tűri a középszerűséget, sem szőlőben, sem pincében, sem fogyasztóban
* Igazi sokrétű bor
* Felülmúlhatatlan elegancia
* A legjobb dűlőkről szüretelve
* Különleges, finom savvilág
* Bárányhoz, kacsához kiváló
* A palackban még sokáig fejlődik
* Több nemzetközi díjat nyert
FŐBORÁSZ: Ipacs Szabó István
KÓSTOLÁSI JEGYZET
A Pinot Noir nem nagy testével, hanem kifinomultságával hódít. Legizgalmasabb és egyben legnehezebb fajtánk. Mert nem tűri a középszert, sem a szőlőben, sem a pincében. Mert hihetetlenül sokrétű, elegáns bort tud adni. Ilyen e 2006-os Pinot Noir is: ízgazdag, gyümölcsös, fűszeres, selymes savú, finom harmónia és elegancia jellemzi.
FOGYASZTÁSI HŐMÉRSÉKLET 15°C
ÉTELPÁROSÍTÁS
Sokszínűsége miatt a bor-étek párosítások végtelen lehetőségét kínálja. Pl. bárányból, kacsából készített fogásokhoz, pecsenyékhez, kecskesajthoz ajánljuk.
TÁROLÁS
Hosszú palackos érlelésre alkalmas. Érdemes figyelemmel kísérni, hogy a palackos érlelés során a bor karaktere sokat változik.
Fektetve, napfénytől védett helyen, lehetőleg állandó hőmérsékleten (optimálisan kb.13°C-on) tároljuk.