Villányi Pinot Noir

2006
Szárazsági fok: 
Száraz
Árfekvés: 
Prémium
Borfajta: 
Vörösbor
Pincészet: 
Vylyan Pincészet
Borvidék: 
Villány
Szőlőfajta: 
Pinot Noir
A Pinot Noir a legizgalmasabb, legtörékenyebb és egyben legnehezebb fajtánk:

Mert soha nem lehet kiismerni szeszélyes lelkét.
Mert nem tűri a középszert, sem a szőlőben, sem a pincében.
Mert hihetetlenül sokrétű, elegáns bort tud adni.

Ilyen e 2006-os Pinot Noir is: finom harmónia és elegancia, valamint hallatlan ízgazdagság jellemzi, mely a bor-étek párosítások végtelen lehetőségét kínálja.

TERMŐHELY
Villányi borvidék
Gombás dűlő (keleti fekvésű), Dobogó dűlő (déli fekvésű), Várerdő dűlő (nyugati fekvésű), Mandolás dűlő (plató és északi része)

TALAJ

Mészkő alapkőzeten löszös-agyagos termőtalaj

SZŐLŐÜLTETVÉNY

1992-ben és 2001- ben telepített

Ültetési sűrűség: 3m x 1m és 1,8m x 0,8 m

MŰVELÉSI FORMA: alacsony kordon

ÉVJÁRAT- 2006

Megkésett tavasz, változékony nyár után gyönyörű ősz kiegyenlített időjárással. Ilyen egységesen szép, koncentrált, hosszú életet jósló, elegáns és egyensúlyos évjárat még nem került ki a kezeink alól.

SZÜRET

Szeptember 26- október 2-ig. 15 kilogrammos ládákba, kézzel szedve.

TERHELÉS: 22 hl/Ha

BORKÉSZÍTÉS-ÉRLELÉS

Az egyes dűlők termését külön dolgoztuk fel. A szőlőt kíméletesen kezeltük, bogyózva, zúzás nélkül került a nyitott kádakba. A hideg maceráció 8-12 °C-on egy hétig tartott, a héjon áztatás teljes időtartama 15-19 nap volt. A erőteljesebb extrakció elősegítésére az erjesztés elején zárt körfejtést, majd hagyományos csömöszölést is alkalmaztunk. Az almasavbontás és az érlelés enyhe és közepes égetésű barrique hordókban történt. Hordók: 225 literes magyar tölgyfahordók, zempléni és mecseki fából. Koruk: 1/3: új, 1/3: 1 éves, 1/3: 2 éves.

A bort 1 év után palackoztuk, közepes szűréssel.

PALACKOZVA

2007. október végén

ANALITIKA

Alkohol: 13,43 %

Titrálhatósav-tartalom: 5,5 g/l

Invertcukor-tartalom: 1,7 g/l

Extrakt: 28,8 g/l

* Nem nagy testével, hanem kifinomultságával hódít
* A legizgalmasabb fajta
* Nem tűri a középszerűséget, sem szőlőben, sem pincében, sem fogyasztóban
* Igazi sokrétű bor
* Felülmúlhatatlan elegancia
* A legjobb dűlőkről szüretelve
* Különleges, finom savvilág
* Bárányhoz, kacsához kiváló
* A palackban még sokáig fejlődik
* Több nemzetközi díjat nyert

FŐBORÁSZ: Ipacs Szabó István

KÓSTOLÁSI JEGYZET

A Pinot Noir nem nagy testével, hanem kifinomultságával hódít. Legizgalmasabb és egyben legnehezebb fajtánk. Mert nem tűri a középszert, sem a szőlőben, sem a pincében. Mert hihetetlenül sokrétű, elegáns bort tud adni. Ilyen e 2006-os Pinot Noir is: ízgazdag, gyümölcsös, fűszeres, selymes savú, finom harmónia és elegancia jellemzi.

FOGYASZTÁSI HŐMÉRSÉKLET 15°C

ÉTELPÁROSÍTÁS

Sokszínűsége miatt a bor-étek párosítások végtelen lehetőségét kínálja. Pl. bárányból, kacsából készített fogásokhoz, pecsenyékhez, kecskesajthoz ajánljuk.

TÁROLÁS

Hosszú palackos érlelésre alkalmas. Érdemes figyelemmel kísérni, hogy a palackos érlelés során a bor karaktere sokat változik.

Fektetve, napfénytől védett helyen, lehetőleg állandó hőmérsékleten (optimálisan kb.13°C-on) tároljuk.