Miután megszólalnak a gyümölcsök, a savak, a tanninok, már nagyon határozott fellépésű, fajtajelleges: kötelező illatokkal és zamatokkal (fekete ribizli, aszalt szilva, fűszerpaprika), valamint markáns szerkezettel és barátságos tanninokkal.
TERMŐHELY
Dobogó dűlő, déli fekvés
Pillangó dűlő, plató és nyugati fekvés
TALAJ
Mészkő alapkőzeten löszös-agyagos termőtalaj
SZŐLŐÜLTETVÉNY
1992-ben telepített.
Ültetési sűrűség: 3 m x 1 m
MŰVELÉSI FORMA: Guyot
ÉVJÁRAT-2006
Megkésett tavasz, változékony nyár után gyönyörű ősz kiegyenlített időjárással. Ilyen egységesen szép, koncentrált, hosszú életet jósló, elegáns és egyensúlyos évjárat még nem került ki a kezeink alól
SZÜRET
Október 19-26-ig 15 kilogrammos ládákba. Kézzel szedve.
TERHELÉS: 24 hl/Ha
BORKÉSZÍTÉS-ÉRLELÉS
A fajta tulajdonságaihoz alkalmazkodva erőteljes és hosszú erjesztést alkalmaztunk, így igyekeztünk a bogyó beltartalmát feltárni.
Az erjesztés kezdetén sűrített levegővel többször megbontottuk a törkölykalapot - ami a csömöszöléshez hasonló hatással jár-, ezután nyílt, majd zárt körfejtést alkalmaztunk. Az erjesztés és héjon tartás teljes időtartama 29-40 nap volt, a hőmérsékletet 29-30°C fok között tartottuk.
Az almasav bontása természetes kultúrával, nagyrészt barrique hordókban történt. A bort 12 hónap hordós érlelés után palackoztuk.
PALACKOZVA 2008. márciusában
ANALITIKA
Alkohol: 14,14 %
Titrálhatósav-tartalom: 5,8 g/l
Invertcukor-tartalom:1,5 g/l
* Robosztus, testes vörösbor
* A cabernet sauvignon igazi világutazó
* A legismertebb vörös fajta
* Illata meleg, fűszeres
* Markáns ízvilág, hosszú lecsengés
* A feketeribizli, az aszalt szilva, az étcsokoládé és a dohány versenyeznek egymással
* Kishordós érlelés
FŐBORÁSZ: Ipacs Szabó István
KÓSTOLÁSI JEGYZET
Igazi világutazó, aki sokat látott és sokat tud. A 2006-os Sauvignon komoly, méltóságteljes, tartalmas, így hagyni kell neki kis időt, míg megnyílik. Miután megszólalnak a gyümölcsök, a savak, a tanninok, már nagyon határozott fellépésű, fajtajelleges: kötelező illatokkal és zamatokkal (fekete ribizli, aszalt szilva, étcsokoládé, dohány), valamint markáns szerkezettel és barátságos tanninokkal.
FOGYASZTÁSI HŐMÉRSÉKLET
16-17 °C
ÉTELPÁROSÍTÁS
Ajánljuk marhasültekhez, pecsenyékhez, pörköltekhez, fajsúlyos, kiadós ételekhez.
TÁROLÁS
Hosszú érlelésre alkalmas. Fektetve, napfénytől védett helyen, lehetőleg állandó hőmérsékleten (optimálisan kb.13°C-on) tároljuk.