Villányi Cabernet Sauvignon

2006
Szárazsági fok: 
Száraz
Árfekvés: 
Magas
Borfajta: 
Vörösbor
Pincészet: 
Vylyan Pincészet
Borvidék: 
Villány
Szőlőfajta: 
Cabernet Sauvignon
A cabernet sauvignon igazi világutazó, aki sokat látott és sokat tud. A 2006-os évjárat komoly, méltóságteljes, tartalmas, így hagyni kell neki kis időt, míg megnyílik.

Miután megszólalnak a gyümölcsök, a savak, a tanninok, már nagyon határozott fellépésű, fajtajelleges: kötelező illatokkal és zamatokkal (fekete ribizli, aszalt szilva, fűszerpaprika), valamint markáns szerkezettel és barátságos tanninokkal.

TERMŐHELY

Dobogó dűlő, déli fekvés

Pillangó dűlő, plató és nyugati fekvés

TALAJ

Mészkő alapkőzeten löszös-agyagos termőtalaj

SZŐLŐÜLTETVÉNY

1992-ben telepített.

Ültetési sűrűség: 3 m x 1 m

MŰVELÉSI FORMA: Guyot

ÉVJÁRAT-2006

Megkésett tavasz, változékony nyár után gyönyörű ősz kiegyenlített időjárással. Ilyen egységesen szép, koncentrált, hosszú életet jósló, elegáns és egyensúlyos évjárat még nem került ki a kezeink alól

SZÜRET

Október 19-26-ig 15 kilogrammos ládákba. Kézzel szedve.

TERHELÉS: 24 hl/Ha

BORKÉSZÍTÉS-ÉRLELÉS

A fajta tulajdonságaihoz alkalmazkodva erőteljes és hosszú erjesztést alkalmaztunk, így igyekeztünk a bogyó beltartalmát feltárni.

Az erjesztés kezdetén sűrített levegővel többször megbontottuk a törkölykalapot - ami a csömöszöléshez hasonló hatással jár-, ezután nyílt, majd zárt körfejtést alkalmaztunk. Az erjesztés és héjon tartás teljes időtartama 29-40 nap volt, a hőmérsékletet 29-30°C fok között tartottuk.

Az almasav bontása természetes kultúrával, nagyrészt barrique hordókban történt. A bort 12 hónap hordós érlelés után palackoztuk.

PALACKOZVA 2008. márciusában

ANALITIKA

Alkohol: 14,14 %

Titrálhatósav-tartalom: 5,8 g/l

Invertcukor-tartalom:1,5 g/l

* Robosztus, testes vörösbor
* A cabernet sauvignon igazi világutazó
* A legismertebb vörös fajta
* Illata meleg, fűszeres
* Markáns ízvilág, hosszú lecsengés
* A feketeribizli, az aszalt szilva, az étcsokoládé és a dohány versenyeznek egymással
* Kishordós érlelés

FŐBORÁSZ: Ipacs Szabó István

KÓSTOLÁSI JEGYZET

Igazi világutazó, aki sokat látott és sokat tud. A 2006-os Sauvignon komoly, méltóságteljes, tartalmas, így hagyni kell neki kis időt, míg megnyílik. Miután megszólalnak a gyümölcsök, a savak, a tanninok, már nagyon határozott fellépésű, fajtajelleges: kötelező illatokkal és zamatokkal (fekete ribizli, aszalt szilva, étcsokoládé, dohány), valamint markáns szerkezettel és barátságos tanninokkal.

FOGYASZTÁSI HŐMÉRSÉKLET

16-17 °C

ÉTELPÁROSÍTÁS

Ajánljuk marhasültekhez, pecsenyékhez, pörköltekhez, fajsúlyos, kiadós ételekhez.

TÁROLÁS

Hosszú érlelésre alkalmas. Fektetve, napfénytől védett helyen, lehetőleg állandó hőmérsékleten (optimálisan kb.13°C-on) tároljuk.