Villányi Rizling

2008
Szárazsági fok: 
Száraz
Árfekvés: 
Közepes
Borfajta: 
Fehérbor
Pincészet: 
Vylyan Pincészet
Borvidék: 
Villány
Cuvée: 
Cuvée
Szőlőfajta: 
Rajnai rizling
Olaszrizling
Friss, üde, illatos fehérbor, ami egyszerűen testesíti meg a „mindennapok borát”.

Reduktív bor, ezért a könnyedebb műfaj kedvelőinek ajánljuk. Rajnai Rizling és Olaszrizling házasítása, melyben a citrusos üde zamatok társulnak a szép, határozott savgerinccel.

TERMŐHELY

Villányi borvidék

Pillangó és Dobogó dűlő, déli és dél-nyugati fekvésű

TALAJ

Mészkő alapkőzeten löszös-agyagos termőtalaj

SZŐLŐÜLTETVÉNY

1992-ben telepített. Ültetési sűrűség: 3 m x 1 m

MŰVELÉSI FORMA: Guyot

ÉVJÁRAT-2008

Átlagos tél, korai virágzás majd zsendülés. Korai szüret szeptemberi meleg- és hidegrekorddal, szép október. A borok intenzív gyümölcsösek, egyensúlyosak elegáns sav-és csersav-tartalommal.

SZÜRET

A rajnai rizling 2008. szeptember 10-én

Az olaszrizling 2008. szeptember 11-én

15 kilogrammos ládákba, kézzel szedve.

TERHELÉS: 53 hl/Ha

A FAJTÁK:

Rajnai rizling (60%)

Olaszrizling (40%)

BORKÉSZÍTÉS-ÉRLELÉS

A szőlőfajtákat külön vinifikáltuk. A mustot ülepítést és derítést követően, 16-20°C fokon erjesztettük. A borban nem bontottuk le az almasavat, ezért megtartotta természetes, friss savait. A két tételt az alkoholos erjedést követően házasítottuk, majd négy hónap után palackoztuk. Reduktív iskolázású borunk, ezzel az (oxigéntől elzárt) eljárással őrizzük meg könnyedségét, friss, illatos gyümölcsösségét.

PALACKOZVA 2008. decemberétől

ANALITIKA

Alkohol: 12,34 %

Titrálhatósav-tartalom: 6,5 g/l

Invertcukor-tartalom: 2,1 g/l

* Egyszerűen testesíti meg a „mindennapok borát”
* Friss, üde, illatos
* Reduktív bor
* Olaszrizling és rajnai rizling házasítása
* Vibráló, gyümölcsökben gazdag
* Illat- és ízvilága a citrusféléket idézi
* Természetesen megőrzött szénsav-tartalommal
* Jól behűtve kitűnő aperitív;

fehér húsok, halak, saláták

elmaradhatatlan kísérője

FŐBORÁSZ: Ipacs Szabó István

KÓSTOLÁSI JEGYZET

Friss, üde, illatos fehérbor, ami egyszerűen és testesíti meg a „mindennapok borát”.

Reduktív bor, ezért a könnyedebb műfaj kedvelőinek ajánljuk. Rajnai Rizling és Olaszrizling házasítása, melyben a citrusos üde zamatok társulnak a szép, határozott savgerinccel.

FOGYASZTÁSI HŐMÉRSÉKLET

Jól behűtve 9-10˚C-on ajánlott fogyasztani.

ÉTELPÁROSÍTÁS

Jól behűtve kitűnő aperitív; fehér húsok, halak, saláták kísérője.

TÁROLÁS

Fiatalon, frissen esik a legjobban!