A bor karaktere behízelgő, simulékony, gyümölcsös, könnyed, kedves – emellett karakteres, energikus. Piros bogyós gyümölcsöket idéző zamatos, telt világa csöppnyi fűszerességgel egészül ki. Bársonyos, mint egy simogatás, amely minden nap jól esik.
Jól párosítható a magyar és olasz konyha ízeivel, Hidegebben fogyasszuk, mint a vörösborokat általában, 12-13 °C-on.
TERMŐHELY
Villányi borvidék
Pillangó-dűlő (déli és dél-nyugati fekvésű)
Városhegy (keleti fekvés és plató)
TALAJ
Mészkő alapkőzeten löszös-agyagos termőtalaj
SZŐLŐÜLTETVÉNY
1997-ben és 2002-ben telepített
Ültetési sűrűség: 3m x 1m és 1,8m x 1m
MŰVELÉSI FORMA: alacsony kordon
ÉVJÁRAT-2008
Átlagos tél, korai virágzás majd zsendülés. Korai szüret szeptemberi meleg- és hidegrekorddal, szép október. A borok intenzív gyümölcsösek, egyensúlyosak elegáns sav-és csersav-tartalommal.
SZÜRET
Augusztus 29- szeptember6-ig. 15 kilogrammos ládákba, kézzel szedve.
TERHELÉS: 67 hl/Ha
BORKÉSZÍTÉS-ÉRLELÉS
A Portugieser készítésénél két módszert alkalmaztunk.
Egy részét egy hétig 8-10 ۫C-ra hűtve tartottuk (hideg maceráció) a gyümölcsösség kinyerése érdekében, a másik tételt az eddig megszokott módon, több napig, magasabb hőmérsékleten erjesztettük.
Az almasav bontása tartályban, az érlelés ászokhordókban történt.
PALACKOZVA 2008. decemberétől
ANALITIKA
Alkohol:12,04 %
Titrálhatósav-tartalom: 5,0 g/l
Invertcukor-tartalom: 0,9 g/l
* A villányi borvidék legjellemzőbb fajtája
* Igazi beszélgetős, könnyed bor
* Kedves, bársonyos íz
* Ászokhordós érlelés
* Szilvás, érett meggyes, gyümölcsös, csöppnyi fűszerességgel
* Elmaradhatatlan kísérője az egyszerű húsételeknek, egytálételeknek és pastáknak
* Fogyasztását a vörösboroknál alacsonyabb hőmérsékleten ajánljuk
FŐBORÁSZ: Ipacs Szabó István
KÓSTOLÁSI JEGYZET
A Villányi borvidék legjellemzőbb fajtája. Szilvás, érett meggyes, gyümölcsös világa csöppnyi fűszerességgel egészül ki. Könnyed, kedves bor, bársonyos, mint egy simogatás, amely minden nap jól esik.
FOGYASZTÁSI HŐMÉRSÉKLET
Fogyasztását a vörösboroknál alacsonyabb hőmérsékleten, 12-13˚C-on ajánljuk.
ÉTELPÁROSÍTÁS
A magyar és olasz konyha, az egyszerű húsételek, egytálételek és pasták elmaradhatatlan kísérője.
TÁROLÁS
Hosszú palackérlelést nem igényel, fiatalon is szép arcát mutatja.