Villányi Portugieser

2008
Szárazsági fok: 
Száraz
Árfekvés: 
Közepes
Borfajta: 
Vörösbor
Pincészet: 
Vylyan Pincészet
Borvidék: 
Villány
Szőlőfajta: 
Portugieser
A borvidék legjellemzőbb fajtája az Ördögszántotta hegy mondájában a Macska szerepét kapta, aki büszke, független, kitartó – igazi segítő.

A bor karaktere behízelgő, simulékony, gyümölcsös, könnyed, kedves – emellett karakteres, energikus. Piros bogyós gyümölcsöket idéző zamatos, telt világa csöppnyi fűszerességgel egészül ki. Bársonyos, mint egy simogatás, amely minden nap jól esik.

Jól párosítható a magyar és olasz konyha ízeivel, Hidegebben fogyasszuk, mint a vörösborokat általában, 12-13 °C-on.

TERMŐHELY

Villányi borvidék

Pillangó-dűlő (déli és dél-nyugati fekvésű)

Városhegy (keleti fekvés és plató)

TALAJ

Mészkő alapkőzeten löszös-agyagos termőtalaj

SZŐLŐÜLTETVÉNY

1997-ben és 2002-ben telepített

Ültetési sűrűség: 3m x 1m és 1,8m x 1m

MŰVELÉSI FORMA: alacsony kordon

ÉVJÁRAT-2008

Átlagos tél, korai virágzás majd zsendülés. Korai szüret szeptemberi meleg- és hidegrekorddal, szép október. A borok intenzív gyümölcsösek, egyensúlyosak elegáns sav-és csersav-tartalommal.

SZÜRET

Augusztus 29- szeptember6-ig. 15 kilogrammos ládákba, kézzel szedve.

TERHELÉS: 67 hl/Ha

BORKÉSZÍTÉS-ÉRLELÉS

A Portugieser készítésénél két módszert alkalmaztunk.

Egy részét egy hétig 8-10 ۫C-ra hűtve tartottuk (hideg maceráció) a gyümölcsösség kinyerése érdekében, a másik tételt az eddig megszokott módon, több napig, magasabb hőmérsékleten erjesztettük.

Az almasav bontása tartályban, az érlelés ászokhordókban történt.

PALACKOZVA 2008. decemberétől

ANALITIKA

Alkohol:12,04 %

Titrálhatósav-tartalom: 5,0 g/l

Invertcukor-tartalom: 0,9 g/l

* A villányi borvidék legjellemzőbb fajtája
* Igazi beszélgetős, könnyed bor
* Kedves, bársonyos íz
* Ászokhordós érlelés
* Szilvás, érett meggyes, gyümölcsös, csöppnyi fűszerességgel
* Elmaradhatatlan kísérője az egyszerű húsételeknek, egytálételeknek és pastáknak
* Fogyasztását a vörösboroknál alacsonyabb hőmérsékleten ajánljuk

FŐBORÁSZ: Ipacs Szabó István

KÓSTOLÁSI JEGYZET
A Villányi borvidék legjellemzőbb fajtája. Szilvás, érett meggyes, gyümölcsös világa csöppnyi fűszerességgel egészül ki. Könnyed, kedves bor, bársonyos, mint egy simogatás, amely minden nap jól esik.

FOGYASZTÁSI HŐMÉRSÉKLET

Fogyasztását a vörösboroknál alacsonyabb hőmérsékleten, 12-13˚C-on ajánljuk.

ÉTELPÁROSÍTÁS

A magyar és olasz konyha, az egyszerű húsételek, egytálételek és pasták elmaradhatatlan kísérője.

TÁROLÁS

Hosszú palackérlelést nem igényel, fiatalon is szép arcát mutatja.