Villányi Kadarka

2007
Szárazsági fok: 
Száraz
Árfekvés: 
Magas
Borfajta: 
Vörösbor
Pincészet: 
Vylyan Pincészet
Borvidék: 
Villány
Szőlőfajta: 
Kadarka
Könnyed, alacsony tannintartalmú, élénkebb savú vörösbor – egy ősi fajta mai megfogalmazása.

2007-es évben izgalmas és gazdag bor született. Gyümölcsössége nálunk szinte mindig a szárított gyümölcsökre (fügére, aszalt meggyre, vörösáfonyára) emlékeztet. Aromáit finoman mért, pikáns fűszerek díszítik (puncs, fahéj és fekete bors jegyei).

TERMŐHELY
Villányi borvidék
Városhegy-dűlő, plató

TALAJ

Mészkő alapkőzeten löszös-agyagos termőtalaj

SZŐLŐÜLTETVÉNY

2002-ben telepített

Ültetési sűrűség: 1,8m x 0,8m

MŰVELÉSI FORMA: guyot

ÉVJÁRAT-2007

Az eddigi legmelegebb tél, korai fakadással és május végi virágzással. Júliusi forróság rekordmeleggel, majd jótékony augusztusi esők után száraz, meleg ősz.

SZÜRET

Szeptember 17-18-án. 15 kilogrammos ládákba, kézzel szedve.

TERHELÉS: 20 hl/Ha

BORKÉSZÍTÉS-ÉRLELÉS

Az egy hetes hideg macerációt (6-10°C-on) gyors, intenzív erjesztés követte 30-31°C-on.

Az erjesztés során zárt körfejtést alkalmaztunk. Az érlelés az egyik új ászokhordónkban, valamint pár 3 éves barrique hordóban történt.

PALACKOZVA: 2008. szeptemberben

ANALITIKA

Alkohol: 12,84%

Titrálhatósav-tartalom: 5,4 g/l

Invertcukor-tartalom: 2,1 g/l

* Ősi fajta
* Könnyed, alacsony tannintartalmú
* Élénk savú vörösbor
* Ászokhordós érlelés
* Kis tételben készül
* Fűszeres, izgalmas
* Gyümölcsökben gazdag
* Illata a szárított gyümölcsökre (fügére, aszalt meggyre, vörösáfonyára) emlékeztet
* Magyaros ételek, grillhúsok, olasz tészták, paradicsomos ételek méltó kísérője
* Enyhén behűtve ajánljuk

FŐBORÁSZ: Ipacs Szabó István

KÓSTOLÁSI JEGYZET

Könnyed, alacsony tannintartalmú, élénkebb savú vörösbor – egy ősi fajta mai megfogalmazása. A 2007-es évben izgalmas és gazdag bor született. Gyümölcsössége nálunk szinte mindig a szárított gyümölcsökre (fügére, aszalt meggyre, vörösáfonyára) emlékeztet. Aromáit finoman mért, pikáns fűszerek díszítik (puncs, fahéj és fekete bors jegyei). Kis tételben készül.

FOGYASZTÁSI HŐMÉRSÉKLET

14-15 °C

ÉTELPÁROSÍTÁS

Magyaros ételek, halételek, grillhúsok, olasz tészták, paradicsomos ételek méltó kísérője

TÁROLÁS

Fiatalon és pár éves érlelés után is szép arcát mutatja.

Fektetve, napfénytől védett helyen, lehetőleg állandó hőmérsékleten (optimálisan kb.13°C-on) tároljuk.