2007-es évben izgalmas és gazdag bor született. Gyümölcsössége nálunk szinte mindig a szárított gyümölcsökre (fügére, aszalt meggyre, vörösáfonyára) emlékeztet. Aromáit finoman mért, pikáns fűszerek díszítik (puncs, fahéj és fekete bors jegyei).
TERMŐHELY
Villányi borvidék
Városhegy-dűlő, plató
TALAJ
Mészkő alapkőzeten löszös-agyagos termőtalaj
SZŐLŐÜLTETVÉNY
2002-ben telepített
Ültetési sűrűség: 1,8m x 0,8m
MŰVELÉSI FORMA: guyot
ÉVJÁRAT-2007
Az eddigi legmelegebb tél, korai fakadással és május végi virágzással. Júliusi forróság rekordmeleggel, majd jótékony augusztusi esők után száraz, meleg ősz.
SZÜRET
Szeptember 17-18-án. 15 kilogrammos ládákba, kézzel szedve.
TERHELÉS: 20 hl/Ha
BORKÉSZÍTÉS-ÉRLELÉS
Az egy hetes hideg macerációt (6-10°C-on) gyors, intenzív erjesztés követte 30-31°C-on.
Az erjesztés során zárt körfejtést alkalmaztunk. Az érlelés az egyik új ászokhordónkban, valamint pár 3 éves barrique hordóban történt.
PALACKOZVA: 2008. szeptemberben
ANALITIKA
Alkohol: 12,84%
Titrálhatósav-tartalom: 5,4 g/l
Invertcukor-tartalom: 2,1 g/l
* Ősi fajta
* Könnyed, alacsony tannintartalmú
* Élénk savú vörösbor
* Ászokhordós érlelés
* Kis tételben készül
* Fűszeres, izgalmas
* Gyümölcsökben gazdag
* Illata a szárított gyümölcsökre (fügére, aszalt meggyre, vörösáfonyára) emlékeztet
* Magyaros ételek, grillhúsok, olasz tészták, paradicsomos ételek méltó kísérője
* Enyhén behűtve ajánljuk
FŐBORÁSZ: Ipacs Szabó István
KÓSTOLÁSI JEGYZET
Könnyed, alacsony tannintartalmú, élénkebb savú vörösbor – egy ősi fajta mai megfogalmazása. A 2007-es évben izgalmas és gazdag bor született. Gyümölcsössége nálunk szinte mindig a szárított gyümölcsökre (fügére, aszalt meggyre, vörösáfonyára) emlékeztet. Aromáit finoman mért, pikáns fűszerek díszítik (puncs, fahéj és fekete bors jegyei). Kis tételben készül.
FOGYASZTÁSI HŐMÉRSÉKLET
14-15 °C
ÉTELPÁROSÍTÁS
Magyaros ételek, halételek, grillhúsok, olasz tészták, paradicsomos ételek méltó kísérője
TÁROLÁS
Fiatalon és pár éves érlelés után is szép arcát mutatja.
Fektetve, napfénytől védett helyen, lehetőleg állandó hőmérsékleten (optimálisan kb.13°C-on) tároljuk.