A 2007-es Merlot más személyiség-jegyekkel bír, mint “nővére”. Kicsit pirulós (piros bogyós gyümölcsök - vörösáfonya, málna, érett meggy), ugyanakkor csípős nyelvű (pikáns fűszerek - chilis csoki, menta, édeskömény). A kishordós érlelésből származó kakaós, vaníliás jelleg teszi teljessé. Könnyen érthető, szerethető bor, és pont ettől magával ragadó.
TERMŐHELY
Villányi borvidék
Pillangó és Mandolás dűlő
Dél-nyugati és déli fekvésű
TALAJ
Mészkő alapkőzeten löszös-agyagos termőtalaj
SZŐLŐÜLTETVÉNY
1995-ben, 1996-ban és 2001-ben telepített.
Ültetési sűrűség:
3 m x 1 m és 1,8m x 0,8 m
MŰVELÉSI FORMA: alacsony kordon
ÉVJÁRAT- 2007
Az eddigi legmelegebb tél, korai fakadással és május végi virágzással. Júliusi forróság rekordmeleggel, majd jótékony augusztusi esők után száraz, meleg ősz.
SZÜRET
Szeptember 17-25-ig. 15 kilogrammos ládákba. Kézzel szedve.
TERHELÉS: 43 hl/Ha
BORKÉSZÍTÉS-ÉRLELÉS
A Pillangó- és Mandolás dűlők legkarakteresebb, fajtajellegesebb termését palackoztuk önállóan Merlot-ként.
A forró évjárathoz alkalmazkodva rövidebb, de intenzívebb héjon erjesztés történt (12-20 napig, 28-30°C fokon). Az extrakció elősegítésére nyílt-, majd az utolsó harmadban zárt körfejtést alkalmaztunk.
A bort 1 év kishordós érlelés után palackoztuk.
Hordók: 225 literes zempléni és mecseki tölgyből készültek, koruk: 30 % új, 30% 1 éves, 40% idősebb hordó.
PALACKOZVA 2009. júniusában
ANALITIKA
Alkohol: 14,28 %
Titrálhatósav-tartalom: 5,3 g/l
Invertcukor-tartalom: 2,3 g/l
* Mediterrán évjárat
* Sokoldalú fajta
* Egyértelműen nőnemű
* Nyitott, egyenes, határozott
* Magával ragadó
* Illata áradóan gyümölcsös, a vörös áfonya, a málna és az érett meggy jegyeivel
* A kishordós érlelésből származó kakaós, vaníliás jelleg teszi teljessé
* Pikáns fűszerek (chilis csoki, menta, édeskömény)
FŐBORÁSZ: Ipacs Szabó István
KÓSTOLÁSI JEGYZET
Sokoldalú fajta, neme sokak szerint egyértelműen nőnem.
A 2007-es Merlot más személyiség-jegyekkel bír, mint “nővére”. Kicsit pirulós (piros bogyós gyümölcsök - vörösáfonya, málna, érett meggy), ugyanakkor csípős nyelvű (pikáns fűszerek - chilis csoki, menta, kakaó, édeskömény). Könnyen érthető, szerethető bor, és pont ettől magával ragadó.
FOGYASZTÁSI HŐMÉRSÉKLET
16-17 °C
ÉTELPÁROSÍTÁS
Ajánljuk grillhúsokhoz, pecsenyékhez például áfonyalekvárral, illetve a legtöbb gyümölcsös körettel társuló ételhez.
TÁROLÁS
Hosszú érlelésre alkalmas. Fektetve, napfénytől védett helyen, lehetőleg állandó hőmérsékleten (optimálisan kb.13°C-on) tároljuk.