Villányi Rosé

2009
Szárazsági fok: 
Száraz
Árfekvés: 
Közepes
Borfajta: 
Rosé
Pincészet: 
Vylyan Pincészet
Borvidék: 
Villány
Cuvée: 
Cuvée
Szőlőfajta: 
Merlot
Kadarka
Rosé borunkat a lédús és kedves merlot és a fűszeres kadarka házasítása adja.

A frissesség megőrzése érdekében a szőlőt korábban szüreteltük, mint ahogyan az a vörösboroknál szokás.

TERMŐHELY
Villányi borvidék
Városhegy és Mandolás dűlő
Plató és déli fekvés

TALAJ
Mészkő alapkőzeten löszös-agyagos termőtalaj

SZŐLŐÜLTETVÉNY

Ültetési sűrűség: 1,8 m x 0,8 m

MŰVELÉSI FORMA: Alacsony kordon

ÉVJÁRAT - 2009

Átlagos tél, korai virágzás, változatos nyár. Korai szüret, egyenletes meleg, száraz ősz. Gyümölcsösebb borok születtek szép savtartalommal.

SZÜRET - 2009

Augusztus 27- szeptember 10-ig

15 kilogrammos ládákba, kézzel szedve.

TERHELÉS: 35-60 hl/Ha

BORKÉSZÍTÉS-ÉRLELÉS

A frissesség megőrzése érdekében a szőlőt korábban szüreteltük, mint ahogyan az a vörösboroknál szokás. A szőlőt bogyózás után lehűtöttük és rögtön kipréseltük. Ennek köszönhető a bor világos, rózsaszínes tónusa. Hűtött tartályokban (16 és 20°C-on) történt az erjesztés és később a tárolás is, hogy a bor természetes széndioxid-tartalmát megőrizzük, ami sokkal finomabb, kellemesebb savérzetet ad, mint a mesterségesen hozzáadott CO2.

PALACKOZVA 2009. októbertől

ANALITIKA

Alkohol: 12,70 %

Titrálhatósav-tartalom: 6,9 g/l

Invertcukor-tartalom: 1,0 g/l

* A ROSÉ
* Mindenki kedveli
* Könnyed, üde, élénk savú
* Friss és szomjoltó
* Lendületes nyári bor
* Korai szüretelésű kékszőlőből készül
* Természetesen megőrzött szénsav-tartalommal
* Illatos
* Pirosbogyós gyümölcsökkel
* Jól behűtve könnyű ételek, saláták és szárnyas sültek elmaradhatatlan kísérője

SZŐLŐFAJTÁK

Merlot és Kadarka

FŐBORÁSZ: Ipacs Szabó István

KÓSTOLÁSI JEGYZET

Rosé borunkat a lédús és kedves merlot és a fűszeres kadarka házasítása adja. Könnyed és illatos, friss és szomjoltó - ízig-vérig rosé.

FOGYASZTÁSI HŐMÉRSÉKLET

9-10 ˚C

ÉTELPÁROSÍTÁS

Jól behűtve kitűnő aperitív; könnyű ételek, saláták és szárnyas sültek elmaradhatatlan kísérője.

TÁROLÁS

Fiatalon, frissen esik a legjobban.