E válogatás a Mandolás dűlő legszebb cabernet franc ültetvényéről származik. A kivételes évjárat és a kivételes termőhely találkozásából egyedi és megismételhetetlen bor született, amely bizonyítja, hogy a cabernet francnak Villányban küldetése van.
A bor maga az egyensúly és a harmónia: jó tartású, megfontolt, méltóságteljes. Érett, összeforrott ízvilágában felbukkannak a fekete bogyós gyümölcsök (feketeribizli) valamint a hordós érlelés kávés, étcsokoládés, vaníliás jegyei. Hosszú lecsengéssel vési be magát végleg az emlékezetünkbe. Hosszú palackérlelésre ajánljuk, de nehéz lesz kibírni!
TERMŐHELY
Villányi borvidék, Mandolás dűlő
Déli kitettsége, katlan-szerű formája miatt kiválóan tartja a meleget, ahol a Cabernet Franc nagyon jól érzi magát.
TALAJ
Mészkő alapkőzeten löszös-agyagos termőtalaj
SZŐLŐÜLTETVÉNY
2001-ben telepített.
Ültetési sűrűség: 1,8 m x 0,8 m
MŰVELÉSI FORMA: Guyot
ÉVJÁRAT – 2006
A megkésett tavasz, változékony nyár után gyönyörű ősz következett kiegyenlített időjárással. Ilyen egységesen szép, koncentrált, hosszú életet jósló, elegáns és egyensúlyos évjárat még nem került ki a kezeink alól.
SZÜRET
Október 20-án. 15 kilogrammos ládákba. Kézzel szedve.
TERHELÉS: 26 hl/Ha
BORKÉSZÍTÉS-ÉRLELÉS
A Mandolás dűlőről szüretelt cabernet franc szőlőn már a kezdetektől fogva érződött az évjárat és a hely kivételessége. A sűrű, koncentrált mustot hosszú ideig tartottuk héjon. A lassú, egyenletes erjedés 45 napig tartott. Az almasav bontása és az érlelés barrique hordókban történt. Hordók: 225 l; zempléni és mecseki tölgyből; koruk: 70% új, 30% egy éves. A 19 hónapos érlelés során válogattuk ki a legszebb hordókat, s e tételeket palackoztuk le önállóan Mandolás néven.
PALACKOZVA 2008. júliusában
ANALITIKA
Alkohol: 15,5 %
Titrálhatósav-tartalom: 5,9 g/l
Invertcukor-tartalom: 2,9 g/l
* A Mandolás dűlő legszebb cabernet franc ültetvényéről származik
* Dűlőnk neve a régi időkben itt termő mandulafák emlékét őrzi.
* Már fiatalon a teljesség élményét nyújtja
* Szép egyensúlyt mutat, szerkezetében minden a helyén van
* Jó tartású, megfontolt, méltóságteljes
* Összeforrott, mély illat- és ízvilág a fekete bogyós gyümölcsökkel és a hordós érlelés kávés, étcsokoládés, vaníliás jegyeivel
* Telt, hosszú utóíz
* Hosszú palackérlelésre ajánljuk, de nehéz lesz kibírni!
FŐBORÁSZ: Ipacs Szabó István
KÓSTOLÁSI JEGYZET
A kivételes évjárat és a kivételes termőhely találkozásából egyedi és megismételhetetlen bor született, amely bizonyítja, hogy a cabernet francnak Villányban küldetése van. A bor maga az egyensúly és a harmónia.
Érett, összeforrott ízvilágában felbukkannak a fekete bogyós gyümölcsök (feketeribizli) valamint a hordós érlelés kávés, étcsokoládés, vaníliás jegyei. Hosszú lecsengéssel vési be magát végleg az emlékezetünkbe.
FOGYASZTÁSI HŐMÉRSÉKLET
16-17 °C
ÉTELPÁROSÍTÁS
Nagyvad ételekhez, rafináltabb sültekhez, érett zsíros sajtokhoz és keserűcsokoládés desszertekhez. Szivarokhoz is érdemes kipróbálni!
TÁROLÁS
Hosszú palackérlelésre alkalmas, bor-gyűjteményekben a helye! Fektetve, napfénytől védett helyen, lehetőleg állandó hőmérsékleten (optimálisan kb.13-15°C-on) tároljuk.