Mandolás

2006
Szárazsági fok: 
Száraz
Árfekvés: 
Prémium
Borfajta: 
Vörösbor
Pincészet: 
Vylyan Pincészet
Borvidék: 
Villány
Szőlőfajta: 
Cabernet Franc
Mandolás dűlőnk neve a régi időkben itt termő mandulafák emlékét őrzi. Mandulafa ott terem, ahol a legnemesebb szőlőfajták is. Virága a tavasz, a fény, az új élet szimbóluma.

E válogatás a Mandolás dűlő legszebb cabernet franc ültetvényéről származik. A kivételes évjárat és a kivételes termőhely találkozásából egyedi és megismételhetetlen bor született, amely bizonyítja, hogy a cabernet francnak Villányban küldetése van.

A bor maga az egyensúly és a harmónia: jó tartású, megfontolt, méltóságteljes. Érett, összeforrott ízvilágában felbukkannak a fekete bogyós gyümölcsök (feketeribizli) valamint a hordós érlelés kávés, étcsokoládés, vaníliás jegyei. Hosszú lecsengéssel vési be magát végleg az emlékezetünkbe. Hosszú palackérlelésre ajánljuk, de nehéz lesz kibírni!

TERMŐHELY
Villányi borvidék, Mandolás dűlő
Déli kitettsége, katlan-szerű formája miatt kiválóan tartja a meleget, ahol a Cabernet Franc nagyon jól érzi magát.

TALAJ
Mészkő alapkőzeten löszös-agyagos termőtalaj

SZŐLŐÜLTETVÉNY

2001-ben telepített.

Ültetési sűrűség: 1,8 m x 0,8 m

MŰVELÉSI FORMA: Guyot

ÉVJÁRAT – 2006

A megkésett tavasz, változékony nyár után gyönyörű ősz következett kiegyenlített időjárással. Ilyen egységesen szép, koncentrált, hosszú életet jósló, elegáns és egyensúlyos évjárat még nem került ki a kezeink alól.

SZÜRET

Október 20-án. 15 kilogrammos ládákba. Kézzel szedve.

TERHELÉS: 26 hl/Ha

BORKÉSZÍTÉS-ÉRLELÉS

A Mandolás dűlőről szüretelt cabernet franc szőlőn már a kezdetektől fogva érződött az évjárat és a hely kivételessége. A sűrű, koncentrált mustot hosszú ideig tartottuk héjon. A lassú, egyenletes erjedés 45 napig tartott. Az almasav bontása és az érlelés barrique hordókban történt. Hordók: 225 l; zempléni és mecseki tölgyből; koruk: 70% új, 30% egy éves. A 19 hónapos érlelés során válogattuk ki a legszebb hordókat, s e tételeket palackoztuk le önállóan Mandolás néven.

PALACKOZVA 2008. júliusában

ANALITIKA

Alkohol: 15,5 %

Titrálhatósav-tartalom: 5,9 g/l

Invertcukor-tartalom: 2,9 g/l

* A Mandolás dűlő legszebb cabernet franc ültetvényéről származik
* Dűlőnk neve a régi időkben itt termő mandulafák emlékét őrzi.
* Már fiatalon a teljesség élményét nyújtja
* Szép egyensúlyt mutat, szerkezetében minden a helyén van
* Jó tartású, megfontolt, méltóságteljes
* Összeforrott, mély illat- és ízvilág a fekete bogyós gyümölcsökkel és a hordós érlelés kávés, étcsokoládés, vaníliás jegyeivel
* Telt, hosszú utóíz
* Hosszú palackérlelésre ajánljuk, de nehéz lesz kibírni!

FŐBORÁSZ: Ipacs Szabó István

KÓSTOLÁSI JEGYZET

A kivételes évjárat és a kivételes termőhely találkozásából egyedi és megismételhetetlen bor született, amely bizonyítja, hogy a cabernet francnak Villányban küldetése van. A bor maga az egyensúly és a harmónia.

Érett, összeforrott ízvilágában felbukkannak a fekete bogyós gyümölcsök (feketeribizli) valamint a hordós érlelés kávés, étcsokoládés, vaníliás jegyei. Hosszú lecsengéssel vési be magát végleg az emlékezetünkbe.

FOGYASZTÁSI HŐMÉRSÉKLET

16-17 °C

ÉTELPÁROSÍTÁS

Nagyvad ételekhez, rafináltabb sültekhez, érett zsíros sajtokhoz és keserűcsokoládés desszertekhez. Szivarokhoz is érdemes kipróbálni!

TÁROLÁS

Hosszú palackérlelésre alkalmas, bor-gyűjteményekben a helye! Fektetve, napfénytől védett helyen, lehetőleg állandó hőmérsékleten (optimálisan kb.13-15°C-on) tároljuk.