Villányi Montenuovo Cuvée

2007
Szárazsági fok: 
Száraz
Árfekvés: 
Magas
Borfajta: 
Vörösbor
Pincészet: 
Vylyan Pincészet
Borvidék: 
Villány
Cuvée: 
Cuvée
Szőlőfajta: 
Cabernet Franc
Syrah / Shiraz
Merlot
A házasítást meghatározó cabernet franc, syrah és merlot alkotta szép összhang érett gyümölcsös, fűszeres világban teljesedik ki.

Karaktere koncentrált, telt, ízgazdag, arany középutat húz a fajsúlyos-nehéz és a lendületes-gyümölcsös világ között.

Ételek gazdag kínálatával párosítható, hiszen nagyon sokrétű ő maga is.

TERMŐHELY

Villányi borvidék

Pillangó és Mandolás dűlő

Déli fekvésű

TALAJ

Mészkő alapkőzeten löszös-agyagos termőtalaj

SZŐLŐÜLTETVÉNY

1992–2001 között telepített

Ültetési sűrűség: 3 m x 1 m; 1,8 m x 0,8 m

MŰVELÉSI FORMA: Guyot

ÉVJÁRAT

Az eddigi legmelegebb tél, korai fakadással és május végi virágzással. Júliusi forróság rekordmeleggel, majd jótékony augusztusi esők után száraz, meleg ősz.

SZÜRET

Szeptember 7-14-ig a Zweigelt,

Szeptember 8-25-ig a Merlot,

Szeptember 25-október 2-ig a Cabernet Franc,

Szeptember 14-15-én a Syrah.

15 kilogrammos ládákba, kézzel szedve.

TERHELÉS: 35-52 hl/Ha

BORKÉSZÍTÉS-ÉRLELÉS

2007-es évjárat forróságának kivédésére a meghagyott lombozattal takartuk a termést, védve ezzel a napégéstől. A borkészítésnél a gyümölcsösség, üdeség megtartására, hangsúlyozására törekedtünk, pl. rövidebb héjon tartás, de intenzívebb erjesztés.

Az érlelés hordóban történt:

65%: 225 literes magyar tölgyfahordókban, 35%: ászokhordókban.
A bort 16 hónap után palackoztuk.

FAJTÁK:

40% Cabernet Franc

20% Merlot

23% Syrah

17% Zweigelt

PALACKOZVA 2009. februárban

ANALITIKA

Alkohol: 14,2 %

Titrálhatósav-tartalom: 5,5 g/l

Invertcukor-tartalom: 2,0 g/l

* Koncentrált, hosszú életű
* Elegáns és egyensúlyos
* A meghatározó cabernet franc és syrah mellett a gyümölcsös merlot és a fűszeres zweigelt adja a gerincét
* Kerek, összesimult illat- és ízvilág
* Gyümölcsössége a feketeribizlit, málnát, érett meggyet idézi
* Fűszerességét a kakaó és a cappuccino jegyei adják
* Ételek gazdag kínálatával párosítható
* A legtöbb borivó kedvence

FŐBORÁSZ: Ipacs Szabó István

KÓSTOLÁSI JEGYZET

A házasítást meghatározó cabernet franc, syrah és merlot alkotta szép összhang érett gyümölcsös, fűszeres világban teljesedik ki.

Karaktere koncentrált, telt, ízgazdag, arany középutat húz a fajsúlyos-nehéz és a lendületes-gyümölcsös világ között.

Ételek gazdag kínálatával párosítható, hiszen nagyon sokrétű ő maga is.

FOGYASZTÁSI HŐMÉRSÉKLET

16-17 °C

ÉTELPÁROSÍTÁS

Ételek gazdag kínálatával párosíthatjuk, hisz nagyon sokrétű ő maga is

TÁROLÁS

Érdemes pár évig érlelni.

Fektetve, napfénytől védett helyen, lehetőleg állandó hőmérsékleten (optimálisan kb.13°C-on) tároljuk.