Karaktere koncentrált, telt, ízgazdag, arany középutat húz a fajsúlyos-nehéz és a lendületes-gyümölcsös világ között.
Ételek gazdag kínálatával párosítható, hiszen nagyon sokrétű ő maga is.
TERMŐHELY
Villányi borvidék
Pillangó és Mandolás dűlő
Déli fekvésű
TALAJ
Mészkő alapkőzeten löszös-agyagos termőtalaj
SZŐLŐÜLTETVÉNY
1992–2001 között telepített
Ültetési sűrűség: 3 m x 1 m; 1,8 m x 0,8 m
MŰVELÉSI FORMA: Guyot
ÉVJÁRAT
Az eddigi legmelegebb tél, korai fakadással és május végi virágzással. Júliusi forróság rekordmeleggel, majd jótékony augusztusi esők után száraz, meleg ősz.
SZÜRET
Szeptember 7-14-ig a Zweigelt,
Szeptember 8-25-ig a Merlot,
Szeptember 25-október 2-ig a Cabernet Franc,
Szeptember 14-15-én a Syrah.
15 kilogrammos ládákba, kézzel szedve.
TERHELÉS: 35-52 hl/Ha
BORKÉSZÍTÉS-ÉRLELÉS
2007-es évjárat forróságának kivédésére a meghagyott lombozattal takartuk a termést, védve ezzel a napégéstől. A borkészítésnél a gyümölcsösség, üdeség megtartására, hangsúlyozására törekedtünk, pl. rövidebb héjon tartás, de intenzívebb erjesztés.
Az érlelés hordóban történt:
65%: 225 literes magyar tölgyfahordókban, 35%: ászokhordókban.
A bort 16 hónap után palackoztuk.
FAJTÁK:
40% Cabernet Franc
20% Merlot
23% Syrah
17% Zweigelt
PALACKOZVA 2009. februárban
ANALITIKA
Alkohol: 14,2 %
Titrálhatósav-tartalom: 5,5 g/l
Invertcukor-tartalom: 2,0 g/l
* Koncentrált, hosszú életű
* Elegáns és egyensúlyos
* A meghatározó cabernet franc és syrah mellett a gyümölcsös merlot és a fűszeres zweigelt adja a gerincét
* Kerek, összesimult illat- és ízvilág
* Gyümölcsössége a feketeribizlit, málnát, érett meggyet idézi
* Fűszerességét a kakaó és a cappuccino jegyei adják
* Ételek gazdag kínálatával párosítható
* A legtöbb borivó kedvence
FŐBORÁSZ: Ipacs Szabó István
KÓSTOLÁSI JEGYZET
A házasítást meghatározó cabernet franc, syrah és merlot alkotta szép összhang érett gyümölcsös, fűszeres világban teljesedik ki.
Karaktere koncentrált, telt, ízgazdag, arany középutat húz a fajsúlyos-nehéz és a lendületes-gyümölcsös világ között.
Ételek gazdag kínálatával párosítható, hiszen nagyon sokrétű ő maga is.
FOGYASZTÁSI HŐMÉRSÉKLET
16-17 °C
ÉTELPÁROSÍTÁS
Ételek gazdag kínálatával párosíthatjuk, hisz nagyon sokrétű ő maga is
TÁROLÁS
Érdemes pár évig érlelni.
Fektetve, napfénytől védett helyen, lehetőleg állandó hőmérsékleten (optimálisan kb.13°C-on) tároljuk.