Részben reduktív, részben újhordós eljárással készül, ami markánsabb, teltebb bort eredményez. Így egészül ki a friss, illatos - citrusokra, ananászra emlékeztető gyümölcsösség a vaníliás jegyekkel.
TERMŐHELY
Villányi borvidék
Pillangó dűlő, plató
TALAJ
Mészkő alapkőzeten löszös-agyagos termőtalaj
SZŐLŐÜLTETVÉNY
1992-ben telepített.
Ültetési sűrűség: 3 m x 1 m
MŰVELÉSI FORMA: Guyot
ÉVJÁRAT-2008
Átlagos tél, korai virágzás majd zsendülés. Korai szüret szeptemberi meleg- és hidegrekorddal, szép október. A borok intenzív gyümölcsösek, egyensúlyosak elegáns sav-és csersav-tartalommal.
SZÜRET
Szeptember 5-én.
15 kilogrammos ládákba, kézzel szedve.
TERHELÉS: 42 hl/Ha
BORKÉSZÍTÉS-ÉRLELÉS
Részben újhordós (1/4), részben reduktív (3/4) eljárással készült.
Az ülepítést követően a must nagyobb része lassan, egyenletesen erjedt a tartályban, 16 és 20°C-on.
A hordóban érlelt tételnél a seprőt többször felkevertük („batonnage”), ezzel finoman elősegítve a teltség, az ízgazdagabb jelleg kifejlődését. A forró évjárat kompenzálására, a savak megőrzése érdekében, idén eltekintettünk az almasavbontástól.
A két tételt házasítottuk, és 3 hónap után palackoztuk.
PALACKOZVA 2008. decemberben
ANALITIKA
Alkohol: 12,74 %
Titrálhatósav-tartalom: 5,5 g/l
Invertcukor-tartalom: 0,9 g/l
* A világ egyik legismertebb szőlőfajtája
* Telt, selymes fehérbor
* Részben reduktív, részben újhordós eljárással készül
* Gazdag illat- és ízjegyek
* Jól illik a krémes, tejszínes, illetve a füstölt ételekhez
FŐBORÁSZ: Ipacs Szabó István
KÓSTOLÁSI JEGYZET
Gömbölyded száraz fehérbor, gyümölcsös, virágos jegyekkel, leheletnyi mineralitással. Részben reduktív, részben újhordós eljárással készül, ami markánsabb, teltebb bort eredményez. Így egészül ki a friss, illatos - citrusokra, ananászra emlékeztető gyümölcsösség a vaníliás jegyekkel.
FOGYASZTÁSI HŐMÉRSÉKLET
Jól behűtve 10-11˚C-on ajánlott fogyasztani
ÉTELPÁROSÍTÁS
Jól behűtve kitűnő aperitív. Jól illik a krémes, tejszínes, illetve a füstölt ízvilághoz, például tejszínes zöldségkrém levesekhez, bechameles, sajtos húsokhoz, halakhoz, rakott tésztákhoz, grillzöldségekhez.
TÁROLÁS
Fiatalon, frissen esik a legjobban.