Villányi Chardonnay

2008
Szárazsági fok: 
Száraz
Árfekvés: 
Magas
Borfajta: 
Fehérbor
Pincészet: 
Vylyan Pincészet
Borvidék: 
Villány
Szőlőfajta: 
Chardonnay
Gömbölyded száraz fehérbor, gyümölcsös, virágos jegyekkel, leheletnyi mineralitással.

Részben reduktív, részben újhordós eljárással készül, ami markánsabb, teltebb bort eredményez. Így egészül ki a friss, illatos - citrusokra, ananászra emlékeztető gyümölcsösség a vaníliás jegyekkel.

TERMŐHELY

Villányi borvidék

Pillangó dűlő, plató

TALAJ

Mészkő alapkőzeten löszös-agyagos termőtalaj

SZŐLŐÜLTETVÉNY

1992-ben telepített.

Ültetési sűrűség: 3 m x 1 m

MŰVELÉSI FORMA: Guyot

ÉVJÁRAT-2008

Átlagos tél, korai virágzás majd zsendülés. Korai szüret szeptemberi meleg- és hidegrekorddal, szép október. A borok intenzív gyümölcsösek, egyensúlyosak elegáns sav-és csersav-tartalommal.

SZÜRET

Szeptember 5-én.

15 kilogrammos ládákba, kézzel szedve.

TERHELÉS: 42 hl/Ha

BORKÉSZÍTÉS-ÉRLELÉS

Részben újhordós (1/4), részben reduktív (3/4) eljárással készült.

Az ülepítést követően a must nagyobb része lassan, egyenletesen erjedt a tartályban, 16 és 20°C-on.

A hordóban érlelt tételnél a seprőt többször felkevertük („batonnage”), ezzel finoman elősegítve a teltség, az ízgazdagabb jelleg kifejlődését. A forró évjárat kompenzálására, a savak megőrzése érdekében, idén eltekintettünk az almasavbontástól.

A két tételt házasítottuk, és 3 hónap után palackoztuk.

PALACKOZVA 2008. decemberben

ANALITIKA

Alkohol: 12,74 %

Titrálhatósav-tartalom: 5,5 g/l

Invertcukor-tartalom: 0,9 g/l

* A világ egyik legismertebb szőlőfajtája
* Telt, selymes fehérbor
* Részben reduktív, részben újhordós eljárással készül
* Gazdag illat- és ízjegyek
* Jól illik a krémes, tejszínes, illetve a füstölt ételekhez

FŐBORÁSZ: Ipacs Szabó István

KÓSTOLÁSI JEGYZET

Gömbölyded száraz fehérbor, gyümölcsös, virágos jegyekkel, leheletnyi mineralitással. Részben reduktív, részben újhordós eljárással készül, ami markánsabb, teltebb bort eredményez. Így egészül ki a friss, illatos - citrusokra, ananászra emlékeztető gyümölcsösség a vaníliás jegyekkel.

FOGYASZTÁSI HŐMÉRSÉKLET

Jól behűtve 10-11˚C-on ajánlott fogyasztani

ÉTELPÁROSÍTÁS

Jól behűtve kitűnő aperitív. Jól illik a krémes, tejszínes, illetve a füstölt ízvilághoz, például tejszínes zöldségkrém levesekhez, bechameles, sajtos húsokhoz, halakhoz, rakott tésztákhoz, grillzöldségekhez.

TÁROLÁS

Fiatalon, frissen esik a legjobban.