Magyarbország

Koch Csaba a házban ...

Végülis elindult az év Magyarbország fronton is, nem is akárhol, nem is akárkivel. A 2011-es évet immár a Sexardicumban kezdtük, vendégünk pedig Koch Csaba borász volt, aki Hajós-Baján és Villányban is pincészetet vezet. A kóstolón 3 hajósi bor mellett 3 villányi bort kóstoltunk. Csaba közvetlen hangvétele és remek borai biztos garanciát jelentettek az idei évkezdés remek hangulatához.

Évadzáró Magyarbország

Az év utolsó kóstolójának témáját az újboroknak szenteltük. Tudtuk, hogy nem lesz könnyű menet kiválasztani ennek az évjáratnak a legjobbjait, amelyek pozitív élménnyel gazdagítják a szépszámú közönségünket. Robi már az utóbbi hetekben minden fórumot megragadott, ahol újborokat vizsgálgathatott, így tapasztalati alapon válogatta össze a 6-os fogatát. 3 fehér 2 rosé és 1 vörös maradt tehát erre az estére, amikor is Robi nekiállt elmagyarázni az évszázad egyik legnehezebb borászati évadának eredményeit.

Orsolya kóstoló a V. kerületben

Vannak véletlen találkozások, amik aztán idővel kiderülnek, hogy ha véletlenek is hosszú távon kikerülhetetlenek. Rita esett le tavasszal Budakeszin az Orsolya Pince kóstolójára a Pincekulcsba, aztán nagy szerelembe esett a 2008-as Házasítással. Aztán Etyeken összetalálkoztunk velük immár ketten a körpince közepén. Tudtam, hogy akkor most odamegyünk, megszólítjuk őket, megkérdezzük őket és ha lehet elhívjuk őket Budapestre.

Pécsen jártunk borokkal, gondolatokkal

Immár másodjára találkoztunk az Insomnia Borboltban, ezúttal a pécsi borvidék titkait és borait bontogattuk. Az est klasszikus élményekkel gazdagította az újra egyre bővülő közönséget. Érdekes így visszapillantani az elmúlt hétvége izgalmas boros történései után, hiszen egyre jobban érezni, hogy a nyitott társaság igazi borklubbá kezd összeforrni. Berlini kiruccanásunk jó lehetőséget adott kicsit végiggondolni az elmúlt 2 év boros munkálataink tapasztalatait.

Magyarbország 2.1 - kiscsoportos történelemóra remek borokkal

Több, mint 3 hónap kihagyás után újra felvettük a borospoharakat és ezúttal az Insomnia borbolt pincéjébe merültünk alá. Tudásvágyunkat és a Pannonhalmi borvidék rejtett értékei utáni sóvárgásunkat Robi 3 órában maximálisan ki is elégítette. Az új helyszín biztosan mondhatom, hogy minden résztvevőnek bevált, nagy örömünkre szolgált, hogy a házigazdánk figyelmét is maximálisan lekötötte Robi nem egyszer teljes évszázadokat és kulturális köröket átfogó eszmefuttatása a magyar törzsek hagyományaitól a Szent Márton legendájáig.

Véget ért az első évad - Magyarbország 10. adás

Immár 10. jubileumi alkalmunkat köszönthettük a monszun utáni nyári meleg első napjaiban. Mint mindig a Borkápolnában gyűlt össze a csapat. A legkeményebb mag mellett még mindig sikerült 2 teljesen új borkedvelőt bevonzanunk, akik egy alkalomba sürítve kapták meg az évad legjobb borainak természetesen nem teljeskörű válogatását. Aki ott voltak, tudják, hogy egy bő fél év alatt teljesen ki lehet kupálódni alapszintű borértőnek.

Melyik borok kerülnek a válogatásba? - Best of Magyarbország

Immár 9. alkalommal ültünk össze a Borkápolna pincéjében, hogy Robi kalauzolásával megnézzük, meghallgassuk és megízleljük a hazai borvidékeink nedűit. Sopronban jártunk, ahol 2 fehér egy rosé és 3 vörös került terítékre. A hagyományossá váló kóstolók idei szezonjának záró kóstolójára, ami éppen a 10. alkalom lesz egy best of válogatással készülünk, aminek összeállításában most minden borkóstoló véleményére számítunk. 7 bort fogunk zárásként kóstolni, lehet kommentben, levélben, telefonon leadni a szavazatokat. Célunk, hogy egy igazán vegyes sort állítsunk össze.

Kunság, Kunság, te nagy (bor)vidék

Immár 6. alkalommal találkoztunk Budapesten a borkostolók szerelmeseivel a Borkápolnában, hogy felfedezzük az immunis talajok világán termett csodálatos nedüket. A korábban pancsolt borok birodalma nem kevés szakmai munkának köszönhetően újra visszakerült a magyar bortérképre, sőt. Ennek tanubizonyságául szolgált ez az este is, ahol 7 bor kalauzolt végig Magyarország legnagyobb borvidékén.

Megittuk Mátra aranyát

Immár teltházas 5. találkozónk célállomása Magyarország legmagasabb hegycsúcsát is adó Mátra volt a Borkápolnában. A korábban Mátraaljai, de most már egyszerűen Mátrai borvidéknek nagyon sok sajátossága van, mint megtudtuk. Nagymennyiségű export, szép nagy terület, leginkább fehérbor, mit jelent a Páskom, szocialista gépesítés, már a Rómaiak idején ide nem vonatkozik, komoly Chardonnay-k, és sorolhatnám még a 2 órás 6+1 boros este izgalmas földrajzi és történelmi, valamint legendás szösszeneteit.

Megkóstoltuk Dél-Balatont is

Immáron negyedik alkalommal találkozott a folyamatosan új tagokkal bővülő Magyarbország csapata. Ismét a Borkápolna adta a tökéletes helyszínt Dél-Balaton borainak kóstolásához, mely hivatalosan a Balatonboglári borvidék nevet viseli. A borvidék a nagyobbak közé sorolható, egyike a Balatont körülvevő 4 borvidéknek. A szocialista nagyüzem időszakából ismertté vált BB birodalom alapjain újjáéledő borvidéken már 2 "Év borászát" is megválasztottak, akik közül mi Konyári János 2 borát is megkóstoltuk.

Oldalak

Feliratkozás RSS - Magyarbország csatornájára