Évadzáró Magyarbország

Az év utolsó kóstolójának témáját az újboroknak szenteltük. Tudtuk, hogy nem lesz könnyű menet kiválasztani ennek az évjáratnak a legjobbjait, amelyek pozitív élménnyel gazdagítják a szépszámú közönségünket. Robi már az utóbbi hetekben minden fórumot megragadott, ahol újborokat vizsgálgathatott, így tapasztalati alapon válogatta össze a 6-os fogatát. 3 fehér 2 rosé és 1 vörös maradt tehát erre az estére, amikor is Robi nekiállt elmagyarázni az évszázad egyik legnehezebb borászati évadának eredményeit. Mert azt mindenki sejtette, hogy ennyi eső és időjárási viszontagság nem fogja az évtized évjáratára emelni a 2010-es évet.

A közel kétszer annyi eső hihetelen feladatok elé állította a hazai borászokat. Mert nagyátlagban az alacsony mustfok mellett a mennyiség is rendkívül elmaradt az idei termésből. Ennek ellenére illatokban kimondottan kellemes, ízükben az erősebb, nem túl lekerekedett savakban gazdag borokat kóstolhattunk.

Azt hiszem ezért is szeretjük igazán a borkóstolókat, mert tényleg minden év új csodákat, olykor csalódásokat tud hozni. Megérteni és elfogadni a természet erejét talán a legfontosabb szempont. Mi nagyon jól éreztük magunkat, gratulálunk a borászoknak idei boraikhoz. Ilyen év után kimondottan jó borok születtek, bár igyekezni kell, mert ez a kevés mennyiség nagyon gyorsan fogy.

Fotók a Facebook oldalunkon >>

Kóstolt borok:
Nyakas Pincészet: Budai Irsai Olivér (2010)
Légli Ottó: 333 (2010)
Apátsági Pincészet: St. Martinus (2010)
Takler: Rosé (2010)
Szemes József: Villányi Rosé (2010)
Heimann Pincészet: idei (2010)

Ráadás: Apátsági Pincészet: Infusio (2007)