Apátsági Pincészet

Az Apátsági Pincészet körülbelül 50ha területen gazdálkodik, ültetvényei a pannonhalmi borvidéken, jórészt a korábbi főapátsági területeken találhatók. A 2001 őszén megkezdett telepítési munkák eredményeként ma már kizárólag új telepítésű ültetvények szolgáltatnak alapanyagot a működéshez.

A Pannónia szent hegyén 996-ban megtelepedett bencés szerzetesek a középkorban templomuk és monostoruk felépítésével egy időben újjáélesztették a vidék rómaiak által meghonosított szőlő- és borkultúráját. Pannonhalmának egészen az 1945 utáni államosításokig saját borászata volt. Ezt a hagyományt folytatták a szerzetesek, amikor új, mintegy 2000m2 alapterületű pincét és borházat építettek, ahol 2003 őszétől folyik a szőlő feldolgozása.

A szőlőterület kétharmadán fehér szőlőfajták találhatók: elsősorban rajnai rizling, sauvignon blanc és fűszeres tramini, de a borvidék történelmi hagyományai alapján olaszrizling illetve sárfehér, valamint néhány ígéretes nemzetközi fajta, mint például chardonnay és pinot blanc is szerepel a fajtaválasztékban. Az egyharmad részt alkotó kék szőlőfajták közül a pinot noir a legjelentősebb, de merlot és cabernet franc ültetvénnyel is rendelkezik a pincészet. A fajtaszerkezethez igazodó pincetechnológia évente több mint 300.000 palack minőségi bor készítésére alkalmas.