Pannonhalmi Rajnai Rizling

2008
Szárazsági fok: 
Száraz
Árfekvés: 
Közepes
Borfajta: 
Fehérbor
Pincészet: 
Apátsági Pincészet
Borvidék: 
Pannonhalma
Szőlőfajta: 
Rajnai rizling
A 2008-as évjárat Rajnai Rizlingje 2 dűlő terméséből származik. Az écsi Babszökő-dűlő vörösagyag-talajon termett gyümölcse egészül ki a ravazdi Tavaszó-dűlő fehéragyagon termett fürtjeivel.

Az évjáratra jellemző szeptember közepi csapadékmennyiség korai szüretet eredményezett. Szőlőnket magas értékű, izgalmas savvilággal juttattuk a pincébe. A feldolgozás első lépcsőjében egészfürtös préselést alkalmaztunk. A nyert mustunkat ülepítettük, majd a tisztított mustot acéltartályban 12-15°C közötti hőmérsékleten erjesztettük. E technológia lehet a záloga a borunkban rejlő sokszínű illatgazdagságnak.

Leginkább a citrusfélék illatai – lime-ra és grapefruitra jellemző képletek – jelentkeznek. Ízében a rizlingekre oly jellemző élénk, játékos savvilág és az aromaképletek rétegzettsége ad szép összhangot a borban, egyensúlyt nyitva a bor testességével.

A nagyformátumú, de mégis élénk, friss bor érlelési potenciálja több év! 5. évjáratban készült borunk jól tükrözi azt a karaktert, amiért a Pannonhalmi borvidék egyik legkedveltebb borává vált.

Bátran ajánlható előételek mellé illetve tengeri halakhoz, mindemellett nyáresti beszélgetések kitűnő kísérőbora.