Pannonhalmi Hemina

2007
Szárazsági fok: 
Száraz
Árfekvés: 
Magas
Borfajta: 
Fehérbor
Pincészet: 
Apátsági Pincészet
Borvidék: 
Pannonhalma
Cuvée: 
Cuvée
Szőlőfajta: 
Chardonnay
Olaszrizling
Pinot blanc
Viognier
A 2007-es évjáratra Hemina nevű burgundi fehér házasításunk fajtaszerkezete kiteljesedett: a chardonnay és pinot blanc már klasszikusnak mondható párosa mellé két új fajta, az olaszrizling és a viognier csatlakozott.

Maga az évjárat is színesítette borunkat. 2007 kiegyenlített hűvös nyara megtartotta boraink savszerkezetét, ami jelentős segítség volt az érlelés során.

A feldolgozott alapanyagot egyöntetűen technológiai érésben szedtük. Válogatott fürtjeinkből egészfürtből préselve nyertünk mustot, amit a pinot blanc kivételével 500 liter űrtartalmú fahordóba fejtettünk, fehérburgundinkat pedig acéltartályban erjesztettük.

Kierjedt boraink mindkét esetben almasav-bontáson estek át, míg az érlelés 8 hónapon keresztül tartott az erjedés helyén.

Házasításunk chardonnay-dominanciája (50%) a pinot blanc jelentős befolyásával (40%) alkot burgundi típusú fehérbor-alapot. Ezt egészíti ki az olaszrizling és a viognier sajátos jegyeivel.

Borunkban a korábbi évjáratokhoz képest jelentősen csökkent az újfahordó aránya, így ízben, zamatban is nagyobb hangsúly kerül a bor érlelt gyümölcsaromáira és meszes ásványosságára, ugyanakkor krémességét, vajasságát a finomseprőn történő hosszú érlelése adja.

Komplexitásával válik jól érlelhetővé illetve grillételek és erdei gombás köretek tökéletes kísérőjévé.