Pannonhalmi Rosé

2008
Szárazsági fok: 
Száraz
Árfekvés: 
Közepes
Borfajta: 
Rosé
Pincészet: 
Apátsági Pincészet
Borvidék: 
Pannonhalma
Cuvée: 
Cuvée
Szőlőfajta: 
Pinot Noir
Merlot
Cabernet Franc
2008-as évjáratú rosénkat leginkább a komplexitás jellemzi. Igaz ez az alkalmazott szőlőfajtákra, a technológiára és a palackba töltött borra egyaránt.

Rosénk egy házasított bor, amelyet 50%-ban pinot noir, 25-25%-ban pedig merlot és cabernet franc alkot.

A nyárelő tökéletes viszonyokat biztosított a szőlő szép fejlődéséhez, a nyárközép kedvezőtlen időjárási eseményei azonban egyes kékszőlő-ültetvényeinket károsították. Ezekről a területekről előszürettel takarítottuk be a szőlőfürtöket, mivel ebben az érettségi állapotban hordozták a rosékészítéshez leginkább kívánatos íz- és aromaanyagokat illetve savtartalmat.

A borkészítés alapjául szolgáló must másik hányada vöröscefrénk héjonáztatásának elején léelvétellel keletkezett. Ezen mennyiség adja a bor telt ízét, krémességét.

Házasításunkban a három fajtából a pinot noir érdeme a friss és üde savvilág, míg a merlot és cabernet franc fajtáktól a mélyebb pirosgyümölcsös illatok származnak, epertől az érett málnáig.

Borunk így lehet egyszerre üdítő hatású nyári ital s a gasztronómiai ételkínálatot kiegészítő, széleskörűen alkalmazható Jolly Joker is.