Pannonhalmi St. Martinus

2009
Szárazsági fok: 
Száraz
Árfekvés: 
Közepes
Borfajta: 
Fehérbor
Pincészet: 
Apátsági Pincészet
Borvidék: 
Pannonhalma
Cuvée: 
Cuvée
Szőlőfajta: 
Királyleányka
Pinot blanc
Tramini
Az évjárat újborát a már megszokott fajtaösszetétellel és némi újdonság egyaránt jellemzi!

Az évjáratra leginkább a koraiság a jellemző, ami természetesen megjelenik a borunk alkotóeleméül szolgáló szőlőfajtákon is.

Szüretünk az egyik fő alkotó a Fűszeres Tramini szedésével kezdődött, amit a Királyleányka szorosan követett. Minden fajtát egyenletes, szép érésben, tervszerűen tudtuk betakarítni.

A feldolgozást követően préselt mustunkat acéltartályban erjesztettük, alacsony hőmérsékleten. Kierjedt újboraink nagyszerű alapanyagot szolgáltattak a házasítás elvégzéséhez. A többéves gyakorlatnak megfelelően borunk alapját a Királyleányka adja mintegy 50 %- ban. Ez borunk savgerince s egyben ez kölcsönzi a frissességet is az italnak.

A Fűszeres Tramini nevéhez hűen aromaképleteivel gazdagít, s egyben emlékeit idézi a nyári virágok illatvilágának.

Rendhagyó fajta, de egyben a harmadik alkotóeleme borunknak a Pinot Blanc. Egyszerre tudja közvetíteni fajtaegységével a nyárutó fehérhúsú gyümölcseit, s mély eleganciáját.

Hetedik újborunk méltó előhírnöke az évjáratnak!

Sokszínűen gazdag illatvilágú. A beköszönő friss, üde illatjegyeket a második vonalban a mély, meleg egyben elegáns tisztaság jellemzi.

Ízében az évjáratra olya jellemző buja gazdagság jelenik meg több rétegben. Egyszerre ad ízelítőt a nyári körte, fehérhúsú őszibarack íz jegyeiből, s mutat a beérett gyümölcsízvilág krémes, egzotikus voltára.

Mindezt érzékeny savegyensúlyban, kerek harmóniában…