Tűzkő Birtok

A bátaapáti Tűzkő Birtok története az 1990-es évek elejére nyúlik vissza. Szekszárd és Tolna térségében is gyökeret vert a világ egyik legerősebb és leghíresebb borbirodalma. A Tűzkő Birtokban, a Toszkánára emlékeztető, szelíd pannón dombokból fakadó, üde bátaapáti borokban Piero Antinori márki látott fantáziát.

A birtokon jelenleg 80 hektáron fehérborszőlőket (chardonnayt, zöldveltelinit, traminit, rajnai rizlinget és sauvignon blanc-t, kis mennyiségben pinot gris-t és hárslevelűt), illetve 70 hektáron vörösborszőlőket (nagyrészt kékfrankost és merlot-ot, kis mennyiségben cabernet franc-t és pinot noir-t) termesztenek. A Birtok története szorosan összekapcsolódik a nagyszerű Apponyi grófi családéval. A kulturált és patrióta arisztokrata család a kor egyik legmodernebb pincészetét hozták létre itt a XIX. században. A tulajdonukban lévő birtokok közül a bátaapáti rendelkezett a legmagasabb termelési és minőségi potenciállal.

Tűzkő Birtokon 1991-ben épült a kíméletes préseléshez, ellenőrzött hőmérsékletű fermentáláshoz és palackozáshoz szükséges, csúcstechnológiájú berendezésekkel felszerelt új borospince. A borászat emellett rendelkezik egy, a löszdombba fúrt, téglával kirakott földalatti pincével is, amelyet az 1700-as évek elején alakítottak ki. Ez a kiváló adottságú, évi 1 °C-os hőingadozású pince ma is ugyanúgy működik, mint 300 évvel ezelőtt és az Apponyiak idejében. Ma is ezekben a történelmi kavernákban folyik a borok érlelése, itt találhatók a 225 literes barrique tölgyfahordók és a palackos érlelő is. A könnyed fehérboroknak a temperálható acéltartályokban kell erjedniük, mert így tudják megtartani virágos-gyümölcsös illataikat, de a vörösborok érlelésében a hordók használata nélkülözhetetlen a nagyobb ízgazdagság, és komplexitás eléréséhez. A hordók magyar kocsánytalan tölgyből (Quercus petrea) készülnek, és részt vesznek a Tűzkő Birtok borainak készítésében, ízeik benne vibrálnak a nagyszerű, komplex vörös házasításokban.