A Nyugat-magyarországi Egyetem bora választás 2011.02.02.

Idén 11. alkalommal választottuk ki a Nyugat-magyarországi Egyetem borait, amelyek egy éven keresztül hivatalosan is az egyetem reprezentánsai lesznek. Az egyetem valamennyi kara képviseltette magát a társadalmi zsűriben, ahol magam is jelen lehettem az Apáczai kar képviseletében. A megmérettetést évek óta az egyetem és a Soproni Bormarketing műhely közösen szervezi. A kritériumok a megszokottak voltak, a boroknak, borászoknak meg kellett felelnie bizonyos mennyiségi és árfekvési kritériumoknak, amelyek sok tekintetben behatárolták a versenyen indulók lehetőségeit. Fehér és vörös kategóriában történt a vizsgálat (a rosék a fehérekkel együtt indulhattak), a vörösborok természetesen Kékfrankosból vagy annak házasításából kellett készülnie, a borvidék pedig természetesen a Soproni kellett, hogy legyen.
Az induló borok ára az alsó régiókban található, ezért volt különösen izgalmas, hogy az alacsonyabb árfekvésű tételekből is igazán finom és karakteres jelelölteket kóstolhattunk. Persze nekünk társadalmi zsűritagoknak szerencsés helyzetünk volt, mert előttünk egy válogatott, szakmai zsűri szelektálta a borokat, a lehető legalaposabban, így nekünk már a legjobb három fehér és legjobb három vörös közül kellett választanunk. Örömmel vettük tudomásul, hogy a bírálat után, az eredmény kihirdetésekor nagyjából együtt mozgott a borkedvelő társaság, s ami különösen örömteli volt, hogy a kiválasztott győztes borokat a szakmai zsűri is a legmagasabb pontszámokkal illette.
És most lássuk a győzteseket, amelyek a legtöbb szavazatot kapták:
Fehér kategóriában Iváncsics Zoltán 2010-es Soproni Zöld Veltelinije, vörös kategóriában pedig a vaskeresztesi Garger Imre 2007-es Kékfrankos bora diadalmaskodott. Gratulálunk a nyerteseknek, s természetesen valamennyi indulónak. Jövőre újra találkozunk!