Sopron

A Soproni Borvidék ma Sopron városára és a megye területére s a Kőszeg-hegyaljára terjed ki. A Magterület a Szárhalmi erdő vonulatán, lejtéssel a Fertő felé húzódik. Határai: északon Fertőrákos község, kelten a Fertő-tó, délen Balf község és Kőszeg városa, nyugaton a Szárhalmi erdő. Északnyugatról az Alpok nyúlványai védik az 1600 ha-os borvidéket (a kőszegi területekkel együtt). A soproni szőlővidék eredetileg két nagy tömbben helyezkedett el.

Elhelyzkedés

Klímáját kedvezően befolyásolja a Fertő-tó hőkiegyenlítő hatása. A kisebb terület északon a Dudlesz erdő, keleten, a Szárhalmi erdőn, délen a város, nyugaton a Bécsi-domb között fekszik.
A várostól délre, a Harka községbe vezető út és a Déli-vasút között szőlőt csak évszázadunkban telepítettek.
A város nyugati szélén elterülő erdős hegyoldalak, valamint a kitűnő talajviszonyok biztosítják a szőlőtermelés jó előfeltételeit.

Klímája

A nyár hűvös, sok a csapadék és bizonyos szubalpin hatás érvényesül. A szőlőtermesztés északi határa körül fekszik (ÉSZ 47°). Kedvezően befolyásolja klímáját a Fertő-tó kiegyenlítő hatása és az Alpok védelme a hideg ellen.

Talaja

A talaj a szarmata és pannon rétegek törmelékei, kristályos palán, mészkövön, löszön kialakult vályog- vagy barna erdőtalajok, pleisztocén homok. Ennek köszönhetően az itt készített borok savhangsúlyosak, tanninban gazdagok.

Fő szőlőfajták

A borvidéken 75%-ban vörös fajtákat termesztenek, melynek közel 70%-a Kékfrankos. A többi vörös fajta: Pinot Noir, Merlot, Cabernet és némi Shiraz.
A fehér fajták: Zöld veltelini, Zenit, Chardonnay, Sauvignon, Tramini és Királyleányka.