Wassmann Pincészet

Ahogy egy elismert borszakember mondta: „Ha terroir, akkor bio.” És mitől bio a biobor? A biobor készítésénél nem használunk fajélesztőt, vagy baktériumot, a bor spontán forr, és a savlebontás is spontán zajlik. A borok így mutatják legjobban a terroir-t. A bornak időt kell hagyni az éréshez, ezért nem sietünk a palackozással, hanem türelmesen kivárjuk, hogy megérjen.

Wassmann – A Bormanufaktúra.

Üdvözöljük Ralf Wassmann és Susann Hanauer világában
Bioborok az idő és a szeretet érlelésében

Miért pont Magyarország?

A véletlen, vagy a sors műve?
A borkészítés a szenvedélyünk. Olyan borokat álmodtunk meg, amelyek a szakma elismerése mellett a borkedvelő közönségnek is újszerű élményt nyújtanak. Mindig is szerettünk volna egy saját birtokot. S tudtuk, hogy a szenvedély önmagában nem elég, csakis akkor vághatunk bele, ha a legjobb feltételek is megadatnak hozzá.

Pár éve közelebbről is megismerkedtünk a villányi borokkal, s ez adta meg igazán a nagy lökést. Azonnal tudtuk: itt a helye a birtokunknak. Elég már a száraz jogász világból! Az álom megvalósulásra vár, a borászati tanulmányokat és tapasztalatokat itt végre a gyakorlatba fordíthatjuk. 1998-ban költöztünk Heidelbergből a Villányi borvidékre, hogy megpróbáljunk a természet és a terroir egységéből valami különlegeset alkotni.

Azóta is ez a cél tölti ki dolgos mindennapjainkat. Mi vagyunk az első bioborászat a Villányi borvidéken. Néhány éve hivatalosan is bejegyezték borainkat, így 2006-os Portugieserünk az első villányi biobor!

Örömmel látjuk, hogy a pincénkben - kis mennyiségben - születő boraink hamar gazdára találnak, emellett nagyon jó visszaigazolásokat kapunk a szakmától is.

Szívesen beavatjuk Önöket borkészítési filozófiánkba, megmutatjuk birtokunkat, s természetesen ennek termését is. Jöjjenek el hozzánk, hogy ne csak a szavak beszéljenek, szóljanak inkább a boraink - kortyról kortyra, pohárról pohárra.

Miért biobor?
„Mert meggyőződésünk, hogy csakis így lehet. A kezdettől fogva ökológiai gazdálkodásban gondolkodtunk, hiszen csak a biobor adhatja vissza a termőtalaj értékeit. Mi így látjuk az életet, a szőlészetet, a borászatot.”

A szőlősorokban hasznos növényzet, gyógynövények és lóhere zöldell. Védik a talajt az eróziótól, hiszen így a szél nem hordja el az értékes táptalajt (a humuszt). Nem használunk műtrágyát, csak zöldtrágyát és izlandi lovaink komposztját. Szőlőnk kicsattan az erőtől, ellenálló és egészséges.

Kézzel szüretelünk, akár újra és újra végigjárva egy-egy sort. Birtoknagyságunk lehetővé teszi, hogy a természet üteme diktáljon, s elég időt hagyjunk a szőlő érésének.

Így van ez a pincében is. Fajélesztőt vagy baktériumot nem használunk, fakádban történik az erjesztés, s fahordóban az érlelés. Hagyományos módon préselünk, s nem sietünk a palackozással sem, türelmesen kivárjuk, hogy a bor megérjen, s magától letisztuljon. Ha szükséges, ezt tojásfehérjével, vagy timfölddel segítjük. Törekszünk arra, hogy az elengedhetetlen kénből is csak kis mennyiségben adjunk a borhoz.

A készülő borok olyanok, mint a gyermekek. Szükségük van a nevelésre- a segítségünkre, a tudásunkra, a tapasztalatainkra- , de idő kell nekik, hogy a saját világuk kialakuljon, s biztos személyiséggé fejlődjenek. Amely egyszeri és megismételhetetlen.

Ismerjék meg boraink egyéniségét, biztosan mindenki megtalálja a hozzá illőt!
Első évjáratunk, 2001 óta számos országos, helyi, bor- és bioborversenyen mérettettük meg borainkat, ahonnan rendszerint arany- és ezüstérmekkel tértek haza.
Boraink sok figyelmet, törődést és szeretetet kaptak. Reméljük, Önöknek is legalább annyi örömük lesz bennük, mint nekünk.

Boraink megvásárolhatók közvetlenül a pincéből, vagy megrendelhetők e-mail címünkön.

Szeretettel várjuk Önöket!