Zenit

2008
Szárazsági fok: 
Száraz
Árfekvés: 
Közepes
Borfajta: 
Fehérbor
Pincészet: 
Taschner Pincészet
Borvidék: 
Sopron
Szőlőfajta: 
Zenit
A bor illatában hársra, mézre emlékeztet. Íze követi illatát, amiben még az előbbieken túl sárgabarackos, citrusos jegyeket is felfedezhetünk. Harmonikus savai, kellemesen hosszú utóíze teszi aztán igazán kerekké a bort.

Magyar nemesítési fehér szőlőfajta. 1951-ben Király Ferenc és munkatársai nemesítették ki Ezerjó és a francia származású Bouvier nevű szőlőfajtákból.

A Zenit korán érő fajta, előnye, hogy nem rothad, viszon mustja magas cukortartalmú.

9-10 C fokon fogyasztva, elsősorban gyümölcsös, mézes-mustáros ételekhez ajánlom, de önállóan is kitűnő.

A pincészet többi bora