Vaszary pincészet

A Pannon-Borház Borászati Vállalkozás egyéni céget 1995-ben alapítottuk. A családi krónika szerint nagyapámnak már az 1800-as évek végén szőlőbirtokai és pincéje volt Écsen. A családi hagyományokat folytatva a borászati szakmát Budafokon, a magyar borászok Mekkájában kezdtem tanulni, ahol borgazdasági technikusi oklevelet szereztem. Ezt követően elvégeztem a Kertészeti Egyetemet.

Több, mint 20 évig a pannonhalmi szövetkezet borászati vezetőjeként dolgoztam, közben munka mellett megszereztem a borászati és italtechnológus szakmérnöki diplomát. Szakmérnöki diplomamunkámban (1986) elsőként dolgoztam fel a Pannonhalmi- Sokoróaljai dombság szőlő- bortermelésének ezeréves múltját, amely munkára támaszkodva kezdeményeztük a régió önálló történelmi borvidékké nyilvánítását.

A családból a vállalkozás munkájában még két lányom (Hajnalka, Orsolya) és a vőm (Lukács Róbert) veszi ki a részét.

Szőlőtermelés, új telepítések
Jelenleg 30 ha saját tulajdonú szőlőt művelünk, amelyből 26 ha termő ültetvény. A fajtaösszetétel a borvidékre jellemző: Olaszrizling, Rizlingszilváni, Királyleányka, Chardonnay, Zefir, Cabernet sauvignon, Merlot. A szőlő alapanyag biztosítása és a fajtaválaszték bővítése (Irsai Olivér, Rajnai rizling, Tramini) céljából a borvidéken további 20 ha ültetvény termését vásároljuk fel évente.
Az egyes függöny művelésmódot az új ültetvényekben fokozatosan a magasabb tőkeszámú, kisebb egyedi terhelésű középmagas kordon váltja fel.

Forrás: www.pannonborhaz.hu