Interjú Sike Tamással

Sike Tamás

Mióta borászkodsz? Családi vonalon kerültél a szőlő és a bor világába?
Családban apai ágon szinte minden felmenőm vincellér volt. Gyermekkoromban a sümegi hegyoldalban lévő 2,5 ha szőlőben találkoztam először a mesterséggel. A szakmai végzettség megszerzésést követően 1983- tól az Egervinnél töltöttem 22 évet, ahol az utolsó 6 évet főborászként tevékenykedtem.

Hogyan jellemeznéd a pincészetedet egy mondatban?
A tradicionális magyar fajták hangsúlyával, de a borvidék sokszínűségével jó borokat késziteni. (A második otthonom, ahol legalább olyan jól érzem magam, mint otthon.)

Melyik az a borod, amire igazán büszke vagy, mert egy jó kísérlet eredménye?
Mind az! De nyilván minden évben vannak olyan borok, amik a szakmai kihívás , vagy a " jól sikerült" miatt közelebb kerülnek hozzám. Minden évben a Szóláti Olaszrizling, Merlot válogatás, vagy a késői szüretek pl. 2008 Pinot Noir töppedt szőlőből. stb.

Mi volt az a szakmai melléfogásod, amiből sokat tanultál?
Hmmm. Az vagy nem volt, vagy nem emlékszem rá! :-)
De komolyra fordítva a szót: Vannak olyan szőlőim amibe pár év távlatából azt gondolom, hogy kár volt beruházni. De még nem adtam fel! Ilyen pl. Az Almagyari Leányka. Nagyon sok reményt fűztem hozzá. Imádom a fajtát, ami régi magyar. Ha másért nem az örökség , és hagyomány miatt is vigyáznunk kéne rá és megőrizni az utókornak. De valahogy a piac nem tolerálja az igyekezetemet. Nem "piacos" a Leányka, ahogy ezt a kereskedők mondják.

Mi az amit a borászkodásban legjobban szeretsz?
Ez is sok van, és nem tudok sorrendet állítani. Egy pár:

  • a természet,
  • a folyamatosság, amit én állitok fel magamnak a szőlő ültetéséstől a palackos borig,
  • tudni azt, hogy egy 8 ezer éves kúltúra folytatója lehetek és ez figyelmeztet, hogy jól kell végezzem a munkámat,
  • mindenap emberekkel lehetek
  • a bor :-)

Mi a legsikeresebb szakmai újításod, amit bevezettetek a Sike Pincészet mindennapjaiba?
A késői szüretelésű borok készítése.

Mennyire ismerik az emberek az egri borkülönlegességeket? Mivel próbáljátok bevezetni a hétköznapi embereket a komoly borok világába?
Rengeteg borbemutatóra járok itthon és külföldön is. A mindennapok meberét itt tudjuk megszólítani. Egy két felsőoktatási intézményben a hallgatóknak tartott előadással pedig a jövő vásárló társadalmát szeretném a bor csodájával megismertetni.

Jelen vagytok, vagy tervezitek a külföldi piacokon való megjelenést?
Igen. Jelenleg a pincészet a borainak közel 50 %-át a exportálja.

Mi az amit a pincészet kommunikációjában szeretnétek fejleszteni?
Nagyon sokat dolgoztunk ezen eddig is, és próbálom azután is ésszerű anyagi keretek közés szorítva, mind jobban megismereteni a borainkat.

Van az egri borászoknak működő szakmai platformja? Működik az egri borászok között szakmai tudásmegosztás, vannak együttműködések a pincészetek között?
Vannak ilyen- olyan kezdeményezések, de még mindig az érezhető, hogy nagyon sok boros szervezet működik Egerben, amik néha egymás ellenlábasaikén látszanak feltűnni. Persze a cél nem ez.

Dr. Papp Lajos szívsebész gondolata szerint:
"Az összefogás első kérdése: kivel? A válasz egyértelmű: a teremtő Istennel! ... De mi a mi nagy problémánk? Az, hogy elfelejtettük őseink hagyatékát és elfelejtettük, hogy kik vagyunk. Itt hátam megett föl van írva az Újszövetségnek két parancsa. Az egyik, ami az Istenre vonatkozik, a másik, ami az embertársunkra vonatkozik. Ez a szó, egyetlen szó, mind a két esetben ugyanúgy kezdődik: „szeresd a te Uradat”, „szeresd felebarátodat”. Na most ez az ami hiányzik! Az egymás iránti tisztelet és szeretet.

Ha most hirtelen beütne egy lottó 5-ös, akkor mik lennének a következő félév lépései? Milyen fejlesztések történnének a Sike Pincészetben?
Nem hiszek a mesékben. Maradjunk a realáitások talaján. Első legfontosabb teendőnk a 27 ha szőlőhöz megfelelő feldolgozó kialakítása, és ehez egy kis pince bővítés. De persze ehhez hozzá kellene igazitani a piacot is, mert az sem nőtt eddig a területekkel. Aztán egy hét szabi is jó lenne, ha az nem lesz akkor a fentiekkel is megelégszek.

Milyennek képzeled most a Sike Pincészetet és a magyar borászatot 2020-ban?
Én ha megérem, öregebb leszek, és talán még ennél is megfontoltabb. Bizakodó vagyok. 10 év nagy idő. Át fog rendeződni a piac 10 év alatt. Sajnos a magyar bor világpiaci térnyerésében nem bizok, ezért itthon kell erősiteni a piacainkat. Lassan rá kell jönni , hogy milyen szőlőfajtákat kell termelnünk , amik ide valók és amit a fogyasztó is szívesen megvesz. Sajnos a kivágások következtében le fog csökkeni a termőterületünk, ami talán kedvezhet a megmaradt termelőknek. Ez azonban óva kell intesen bennünket , hogy még jobban be fog áramlani az olcsó, gyenge minőségű import. Bízok a magyar fogyasztókban! Remélem előbb utóbb mindenki rájön, hogy Magyarországot úgy tudjuk legjobban épiteni, ha magyar terméket vásárolunk. Ezzel segítjük magunkat, egymást és az országot. És itt nem csak a borra gondolok.