Interjú Borbély Tamással

Mekkora területen gazdálkodnak és honnan indul a Pincészet története?
A Borbély Családi Pincészetet szüleim Borbély Gyula és Galambos Gabriella alapították 1996-ban. Azonban már 1981től saját szőlőterületen gazdálkodtak a szüleim a főállású munkájuk mellett, hobby és plussz bevételi forrásként. Édesapám a volt Badacsonyi Állami Gazdaság Badacsonyörsi Borászatában volt pincemester, majd palackozó vezető Édesanyám borászati laboratóriumban dolgozott korábban. 1996ban 6 ha szőlőterülettel döntöttek úgy, hogy megpróbálnak saját lábra állni és otthagyva a tömegtermelés világát, kis családi alapokon működő szőlészetbe és pincészetbe kezdtek. Jelenleg 18 ha termő szőlőterületen és 2 ha parlagon dolgozik a család a borvidék jelentős vulkáni tanú hegyein (Badacsony, Gulács, Tóti, Bács, Hajagos és Csobánc) valamint Somlóvásárhelyen van egy 0,5 ha-os régi családi birtok, melyet a nagyszülők koordinálnak.

Mit jelent az Önök esetében, hogy családi pince? Méretbeli, vagy felfogásbeli különbséget jelent ez a szó?
A családi pincészet elsősorban azt jelenti, hogy a család által irányított kis szőlészet és pincészet. Mind méretben mind felfogásban értendő, mivel a család tagjai jól beosztott feladat körrel irányítják és végzik a szükséges feladatokat. A szőlő és borászati feladatokat Édesapám és jómagam végezzük, természetesen plusz alkalmazottakkal. A vendéglátás és az ügyintézés Édesanyám területe, melyben a turizmusban tanuló húgom is besegít szabadidejében. Az értékesítést és a fontos marketing eszköznek tekintett borbemutatókat, borkóstolókat szerte az országban édesanyámmal végezzük közösen, az utóbbit egyre inkább veszem át Tőle mivel a pincénknél lévő Vendégházunkba egyre több vendég érkezik akiknek a kellemes időtöltéséről, kóstolóiról és étkezéséről Ő gondoskodik.

Mennyire lehet egy családi pincészetből megélni? Főállásban dolgozik a pincészetében?
Egy ilyen méretű birtokból tőlünk nyugatabbra sokkal könnyebben megélnek a gazdák. Úgy látjuk, hogy ez a méret a minimum, hogy érvényesülni tudjunk a túltelített piacon. Jelenleg én fő állásban a Magyar Szőlő- és Borkultúra Nonprofit Kft-nél tevékenykedem borversenyek és borfesztiválok szervezésével foglalkozunk és a magyar bor megismertetésével minél szélesebb körben.

Mit szeret legjobban a Badacsonyi borvidékben?
A Badacsonyi borvidék egy csodálatos, egyedülálló festői szépségű táj, mely sok neves embert különböző műalkotásokra ihletett. (Ranolder püspök egykori idézete Badacsonyról a XIX. században: "... s ez a hely, ahol állunk a világ leggyönyörűbb vidéke. ... egykor az idegen nemzetek utazói ezren és százezren jönnek ide majd, hogy amikor már minden szépet láttak, minden szépséget itt együtt lássanak.") Borászati szemmel az egyedülálló bazalt hegyek adta különleges talaj és klíma valamint a helyi szőlőfajták mint például az Olaszrizling vagy a Kéknyelű és ezek segítségével alkotott egyedi karakterű borok.

Merre halad a Badacsonyi borvidék? Történtek komolyabb negatív vagy pozitív elmozdulások az elmúlt időszakban?
Az utóbbi években komoly fejlődés tapasztalható a borvidék életében mind a turisztikai mind a borászati és borturisztikai oldalát tekintve. A korábbi nagy számú elsősorban német turista helyett egyre több magyar vendég látogat el Badacsonyba nagyrészt az üdölő és balaton turizmusát erősítve, de a különböző összefogásoknak és közösségi megjelenéseknek köszönhetően egyre szélesebb körben érkeznek a borturizmus szerelmesei és látogatnak el a pincészetekhez és éttermekhez egész évben. A fejlődés fontos lépései a különböző egyesületi összefogások. Két legfontosabb egyesület a Badacsonyi Borvidéki Borút Egyesület és a Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület. Mindkét összefogásnak alapító tagjai vagyunk és Édesanyám fontos pozíciót tölt be mindkét helyen. Közösségi erőből igyekszünk minél több kiállításon, vásáron megjelenni és hirdetni a Badacsony szépségét és az itt adódó programokat. A „nyári főszezonban” a különböző állandó látnivalók mellett nyitányként a Kéknyelű Virágzás Ünnepére, július végén a Badacsonyi Borfesztiválra, míg szeptember elején a Szüreti felvonulásra várjuk a kedves vendégeket, borbarátokat. A szezonban idén második alkalommal üzemeltetjük a Régiójáró Buszjáratot, mely segítségével kényelmesen bejárható a borvidék minden látnivalója és pincészete, éttermei kedvezményes áron. Illetve a badacsony.com oldalon folyamatosan értesülhetnek a látogatók a programokról, eseményekről, ünnepekről.

Melyik a kedvenc fajtája és miért? Kísérletező típus?
Erre nehéz válaszolni, hiszen mindegyik fehér fajta, melyekkel dolgozunk nagyon kedves számomra. Különleges csak a Badacsonyi borvidékre jellemző Kéknyelű, mely mindig is egy kiemelkedő szőlőfajta volt és különleges egyedi bort adott. Sajnos egy kicsit feledésbe került és szinte kipusztult. A 90-es évek közepétől került ismét előtérbe és ma már minden komolyabb pincészet dolgozik a fajtával. Egyenlőre úgy érzem, hogy nem sikerült megtalálnunk, hogy milyen az igazi Kéknyelű bor, de az évek során körvonalazódni látszik számomra, hogy hosszú fahordós erjesztés és érlelést igényel. Az Olaszrizling pedig ugyan leírták a nevét, egy nagyon komoly és érdemes fajta. Nem csak nagy száraz borokat tud adni, hanem késői szüretből különböző borkülönlegességeket tud, mint például a Jégbor vagy akár aszú bor.