Interjú az Orsolya Pincével

Hogyan indult a pincészet és mik voltak az irányadó gondolatok a pincészet indulásakor?
2001-es az első évjárat, valójában 1998-ban vásároltuk az első szőlőültetvényt. A főiskolán ismerkedtünk meg egymással, és rögtön bele is vágtunk a pincébe. Először alkalmazottként dolgoztunk más-más pincénél, majd csak a saját pincében dolgozva próbáltuk magunkat fenntartani. Nagyon nehezen ment, mert közben gyerekek is érkeztek, és 2003-ban volt egy nagy telepítésünk, amely az összes tartalékunkat felemésztette. Mostanában kezdünk magunkhoz térni, és a teljes 9,7 hektár termőszőlőt művelni. Szerelemből indult az egész pince: Orsi és Zoli. A szerelmünket reméljük ezzel a munkával, életstílussal sikerül életfogytiglan megőrizni. Évek múlva szerertnénk a gyerekeinkkel együtt dolgozni, kicsit jobban kiépítve a vendéglátást.

Miért Eger?
Zoli egri születésű, és szülei részéről nagyon sok segítséget kaptunk. Orsi Albertirsáról származik, neki- alföldi révén- rögtön megtetszett a hegyvidék. Így Egerben telepedtünk le, a pince és a legtöbb szőlő Ostoros faluban található.

Most mekkora területen gazdálkodok és mekkora mennyiségben készítetek bort?
44.280 szőlőtőkét termesztünk, és ebből 15.000 palack bort készítünk. Változó térállással 3300-5200 tőke/ha szőlőt termelünk. Alacsony tőketerheléssel dolgozunk: mindössze 3 tőkéről termelünk 1 palack bort.

Hogyan határozzátok meg a pincészet fajta és borválasztékát?
Ültetvényeink kb. fele idős ültetvény, ezeknék a fajta adott volt, a fajtát, vagy a területet választottuk vásárláskor. Új telepítésnél az akkorra kialakult elképzeléseinket valósítottuk meg. Nagyon nehéz a divatnak és sokszor magunknak megfelelni fajtaválasztékban is. Amit ma kigondolunk, 6-7 év, mire a borát kóstolhatjuk. Kicsit rövidebb idő a már meglévő fajtánk átoltása. Egyelőre fajtaborokat és házasításokat is készítünk. Lepalackozzuk a pár száz palackos dűlőszelektált borokat, és a házasításokat is.

Az Orsolya Pince igazi családi vállalkozás, ki dönt miben? Mi a munkafelosztás köztetek?
Általában mindenki mindent dolgozik, egymással kicserélhetők vagyunk. Viszont mindketten 2-2 ember munkáját látjuk el, úgyhogy helyettesítéskor nem tud egyikünk 4 embernyi feladatot ellátni. Apróságokat elosztunk egymás közt: például a telefont Orsi veszi fel, de nagyobb bemutatókor Zoli beszél a borokról. A szőlőben inkább Zoli, pincében Orsi a munkaerő.

A lányotok is rajzol Orsolya cimkéket, hogyan alakul a képzőművészetbe hajló alkotási munka?
Több cimketervező van, Ferencz Réka az egyik, aki most kezdte a képzőművészetit. Szokott még rajzolni szintén egri Cserháti Hajnalka. Kislányunk, kisfiunk és Zoli is rajzolt már cimkét. Kincső nem tudja, hogy épp cimkét rajzol. Ezt utólag látjuk meg a rajzában.

Mit jelent tulajdonképpen az, hogy kézműves bor?
Sokan mondják magukat kézműves borásznak. A lehető legtöbb mindent kézzel végzünk, kevés gépünk van. Nagyon sok kézimunka van a szőlőben: hajtásválogatás, igazítás, termésritkítás. Sokan ezeket a műveleteket nem , vagy csak géppel végzik. A borászatban pedig nem használunk semmiféle mesterséges anyagot, hagyjuk a mustot, bort békén: erjedni, bomlani, érlelődni. Igazából csak terelgetjük a bort, nem nyúlunk bele, nem gyorsítjuk a folyamatait. Saját kezűleg palackozunk, cimkézünk.

Milyen volt az idei év nálatok, mire számíthatunk a 2010-es Orsolya évjáratnál?
2010-es év gyengén sikerült. Kezdődött a rossz fakadással- a Merlo fajtánál nem láttunk fürtöt az idén. Folytatódott a legkülönfélébb gombabetegségekkel, és kártevőkkel. Végén még a seregély is megkárosított minket. Nincs jó véleményünk az évjáratról. Majd a pincei érlelés során eldől, lesznek e jó borok, kimagaslóak biztos, hogy nem. Leánykát gyenge mustfokkal szüreteltük, javítani viszont ebben a szélsőséges évben sem akartunk. Nem is tettük. Olaszrizling és a Kékfrankos szőlők jól sikerültek, kíváncsiak vagyunk. Két év múlva majd a borok beszélnek.

Mik a közeljövő tervei?
Szeretnénk egy pincét megvásárolni, kicsi a helyünk. Szoba-konyhában élünk már négyen, így szeretnénk e téren is bővülni.