Interjú a Tűzkő Birtokkal

Dr. Erdélyi Árpáddal - a Tűzkő Birtok birtokigazgatójával készítettünk interjút, amit ezúzon is köszönünk.

Kérem mutassa be a pincészetüket. Mik voltak a kezdeti lépések, hány hektáron gazdálkodnak, hány palack bort készítenek, export-hazai forgalmazás aránya?
Magyarországon a rendszerváltás óta számtalan magyar és külföldi borászati cég kezdte meg tevékenységét. A Tűzkő Birtok Pincészet is ezen cégek egyike. A szőlészeti és borászati ágazat fejlődése valamint az igény egy erős és sikeres bormarketing stratégia kialakítására, nemcsak a pincészet hanem az egész borvidék elérendő célja.

A borászat különleges helyzetben van Magyarországon. Történelmi hagyományokra tekint vissza a szőlőtermesztés és a borászat Európa ezen területén, de a hazai borvidékekre is rányomta bélyegét a borfogyasztás folyamatos csökkenése, valamint a nem megfelelő minőségű, technikai borok árusítása.

A Tűzkő Birtok Pincészetet mai formájában a rendszerváltást követően 1991-ben a toszkán származású Piero Antinori és Jacopo Mazzei márkik, valamint Sikabonyi Miklós és Zwack Péter alapították. Az alapítók célja egy olyan birtok létrehozása volt, ahol a több évszázados szőlészeti- és borászati hagyományokat a modern technológiával ötvözve az egyedi éghajlati viszonyokra és talajtani összetevőkre építve jellegzetes ízvilágú, friss, gyümölcsös és karakteres borokat tudnak készíteni. Ezen célok tudatában indult meg a munka a szőlőültetvényekben és a borászatban is.

A Pincészet a megalakulás napjától kezdődően folyamatosan fejlődik. Ez a fejlődés jellemző a borászat működését biztosító szakemberekre és a vagyon bővülésére.

A szőlőültetvények a Tolnai Borvidéken terülnek el, olyan ökológiai körülmények között, amelyek egyaránt kedveznek mind a fehér, mind a vörös bor készítésnek.

A fehérborok üdék, frissek, elegánsak, a korai szüreti időpont, a kíméletes feldolgozás és a reduktív borkészítési technológia jóvoltából gyümölcs aromákban bővelkedők.

A mőcsényi, Magyarország egyik legszebb Chardonnay-a, Tramini a száraz, illatos borok szűk mezőnyének élén áll, Zöldveltelinie pedig az egyetlen igazi halbora a magyar gasztronómiának.

A vörösborok közül a Tűzkő Domb Cuvée fantázianevű, Cabernet Franc fajtabázisú, Bordeaux-i típusú cuvée a pincészet zászlós bora, amely a legjobb évjáratokban fűszeres, aromagazdag illatával, bársonyos csersavaival, különleges zamatával vetekszik a mediterrán borokkal.

Sokoldalú fajta a Kékfrankos, melyből kristálykemény, elegáns rozé, üde, könnyű gyümölcskarakterű, fiatal illetve telt, tüzes, érlelt vörösbor egyaránt készíthető.

Különleges termék a barrique hordókban erjesztett és érlelt Chardonnay bor, mely a szőlő gyümölcs zamatait és a tölgyfa sajátos aromáit finom harmóniában egyesíti.

A Tűzkő Birtok Pincészet a közelmúltban 450 millió forintos beruházással pincészetének teljes szőlő és borfeldolgozó üzemét felújította. Az új olasz gyártmányú berendezések 10 000 q szőlő feldolgozására alkalmasak és a világ legkorszerűbb technológiáját képviselik.

Sor került a palackozó gépsor felújítására illetve egy minden igényt kielégítő borkóstoló terem kialakítására is. A vörös borok érlelése a több mint 200 éves pincéinkben történik, télen –nyáron egyaránt 12-13 C-on.

Szőlőbirtokunk főbb fajtái:

A borokat korábban nagy mennyiségben folyóborként forgalmaztuk, ma már azonban kizárólag palackozott formában értékesítünk Chardonnay-t, Tramini-t, Sauvignon Blanc-t, Rajanai Rizling-et, Kékfrankos-t, Merlot-t, Cabernet –t és Pinot Noir-t.

Jelenleg 160 ha területen gazdálkodik a pincészet, 400.000 – 450.000 palack bort állítunk elő évente. Jelenleg még az exportforgalom jelentősebb a kereskedelemben, de célunk a belföldi részarány felzárkóztatása az exporthoz.

Ön hogyan és mikor került a Pincészethez?
2008. január 1-én kerültem a pincészethez, a tulajdonosok számára nem teljesen ismeretlenként. A Tűzkő Birtok Pincészetnek van egy „ikertestvére”, a palotabozsoki székhelyű Európai Kádárok Kft., amely szintén az Antinori cégcsoport tagja és kizárólag minőségi barrique hordókat készít a vezető francia, olasz, spanyol, amerikai és magyar pincészetek számára. A Kádárüzem kereskedelmi és marketing munkájában 2005. óta rendszeresen részt vettem, ezáltal kerültem kapcsolatba a Tűzkő Birtok Pincészettel is, ahol alkalmanként szintén besegítettem. Firenzében 2007. novemberében Piero Antinori márki felkért a Tűzkő Birtok vezetésére, amelyet örömmel elfogadtam.

A pincészetük a világ egyik vezető borászatban érdekelt családjához tartozik? Mennyire vannak jelen a tulajdonosok a pincészet mindennapjaiban? Hogyan határozták meg a pincészet fő irányvonalait (fajtaösszetétel, borválaszték, piacok, árak, marketing)?
Az Antinori család több mint 600 éve foglalkozik borkészítéssel, amióta Giovanni di Piero Antinori 1385-ben belépett a firenzei borászok céhébe. 26 generációt felvonultató hosszú történetük során a család tagjai személyesen irányították üzleti tevékenységüket, mindig újító, néha bátor döntéseket hozva, de mindvégig változatlan tisztelettel a hagyományok és a termőföld iránt.

Napjainkban Marchese Piero Antinori a cég igazgatója, akit három lánya, Albiera, Allegra és Alessia segít munkájában. A hagyomány értékei, a szenvedély és a tehetség hozzájárultak ahhoz, hogy Antinori Olaszország egyik vezető minőségi bortermelője lett.

Minden évjárat, minden terroir, minden elképzelés egy új kezdetet és egy új kutatást jelent, amely egy ismét magasabb minőségi szintet képvisel. Ahogyan azt Marchese Piero Antinori mondani szokta: “az ősi gyökerek fontos szerepet kapnak filozófiánkban, de soha nem tartottak vissza az innováció szellemétől”.

A családhoz tartozó toszkánai és umbriai birtokokon kívül az idő során más területeken is befektettek Olaszországban és külföldön, amelyek egytől-egyig kiválóan alkalmasak minőségi borkészítésre, olyan új terroirt keresve, melynek szőlőtermesztési potenciálja igen gazdag.

Antinori folyamatos kutatásokat végez szőlőterületein és pincészeteiben az Olaszországban őshonos és a nemzetközi klónok válogatásával, termesztési módszerekkel, a területek tengerszint feletti magasság-váltásával, fermentációs módszerekkel és hőmérsékletekkel, hagyományos és modern vinifikációs technikákkal, fa fajtákkal, a hordók méretével és korával és különböző palackos érlelési időszakokkal.

Az anyacéggel a kollégák révén napi kacsolatban állunk, értem ezalatt a kereskedelmi, marketing, szőlészeti, borászati vagy pénzügyi napi feladatokat.

Vannak tulajdonosi döntéseket igénylő stratégiai kérdések, irányvonalak, amelyek természetesen a legfelsőbb szintű egyeztetéseket igénylik. Ilyen például a szőlőtelepítés, fajtaösszetétel. 2010-ben 10 ha Traminit telepítünk és 20 ha-on teljes támrendszer cserét hajtunk végre. 2011-ben ezeket a munkálatokat folytatjuk további 15 ha szőlőtelepítéssel és 15 ha támrendszer cserével. Ezek olyan beruházások, amelyek egyrészt a pincészet lehetőségeit az elkövetkező 30-40 évre meghatározzák, illetve komoly beruházást jelentenek. Ezek a döntések mindenképpen a tulajdonosok jóváhagyását igénylik.

Marketing döntéseket, ami a Birtok arculatát érinti, mindig egyeztetjük. Az export piacok tekintetében feltétlen segítséget kapunk a tulajdonosoktól, de a további export lehetőségeinket magunknak alakítjuk ki. A hazai piacot magunk irányítjuk. Az árak meghatározásában szabad kezet kaptunk.

Van valami speciális dolog a pincészet vezetése kapcsán, amit az olasz tulajdonosok "honosítottak" meg Tolnába?
Speciális dologról nem beszélnék, viszont azt mindnképpen kiemelném, hogy a szakmai kapcsolat családias jellegű, értem ez alatt, hogy bárminemű kérésünk, kérdésünk van, bármikor bátran fordulhatunk a tulajdonosokhoz, akik mindig mindenben a segítségünkre vannak.

Mi az, amire igazán büszkék a Pincészetnél és mik azok, amiben mindenképpen szeretnének fejlődni, továbblépni?
Mindenképpen büszkeséggel tölt el bennünket az, hogy egy nagy múlttal rendelkező borvidéken az elődöktől örökölt hagyományok szellemében tevékenykedhetünk egy szintén nemes és nagy múltú család tagjaként. Mindez kötelez bennünket a minőség útján való továbbhaladásra.

Mivel 19 évvel a Birtok mai formájában való megalakulását követően a nemzetközi piacon már kellő ismertséget és elismerést szereztünk, szeretnénk a hazai borszerető közönséggel is jobban megismertetni ezen borvidék kiváló borait, a környezetünk és a táj nyújtotta lehetőségeket.