Borkavalkád a Budai Várban

Bevallom, ez volt az első alkalom, hogy a Budavári Borfesztiválon jártam. Összefoglalva a cikk elején a múlt heti akciónk tapasztalatát: Pont azt kaptuk amire számítottunk, egy kicsit talán többet is, hiszen ezen az estén ránkkacsintott a nap és remek időben élvezhettük a hazai boros megmozdulások legnagyobbikát. Egy réteggel mélyebre ásva elmondható azért, hogy a Budavári Borfesztivál nem olcsó mulatság, a vaskosabb belépőhöz pohár biztosan, koncertek, gyönyörű panoráma és ki-ki pénztárcájához igazodó boros élmények társulhatnak ezen a megarendezvényen. Mert itt bizony csak az emberi teljesítőképesség és az estre szánt kóstolójegy száma szab határt boros kalandozásainknak. A feladatunk ezen az estén természetesen nem csak saját szórakozásunk volt, hanem mindezen élményeink képes, videós dokumentálása is. Immáron komplett borneked.hu stábbal érkeztünk Robival, Borossal és fotós lányainkkal (Nóri és Rita), valamint csapatunkhoz csatlakozott Doki, a Magyarbország egyik oszlopos törzsvendége, és az ő jegyzetfüzete.

Az estet szépen megkomponáltuk borügyileg, hiszen tudtuk tartani a klasszikus borsorunkat, kihagyva a kupakoló édeseket. Egy gyors memóriagyakorlat, kérem kapaszkodni, mert it bizony felsorolás következik: Günzer Tamás: Mont Blanc 2009 - fehér cuvée (nagyon szép kezdés), Sauska: Chardonnay 2008 (a legtrendibb pincészet), Feind: Szürkebarát Prémium 2008 (ez különlegesség), Matias: Cirfandli reduktív, Cirfandli hordós, Chardonnay (köszönjük a kedves kóstolósort és a beszélgetést)- innen már nem írtam fel semmit, de Koch: Cabernet Sauvignon rosé (nagyon jó ár-érték arány), Vinart: Cabernet Sauvignon rosé (nagy felfedezésünk), Lelovits rosé cuvée (ilyen gyümölcsös bort még sosem ittam, szinte szörp), Szőke Mátyás: Paskomi Chardonnay (nagyon jó), szünet, Bodri: erre nem emlékeszem mi volt, Takler: Merlot (ettől nem ájultunk el), Balla Géza: Kadarka Réserve (kiváló), meg még valami volt még, aztán mindezt megfejeltük egy Vylyan prémium trióval Duennium, Pillangó, Mandolás (igazi nagyurak és köszönjük a Vylyan lányoknak mindezt. Aztán mikor már azt hittük hogy hazamegyünk, akkor még elcsíptünk véletlenül egy üveg Vinart: Cabernet Sauvignon 2006 és egy kellemes beszélgetést a pince vezetőjével. Kell ehhez valamit még hozzátenni? Talán egy tócsnit, jó olajosan, egy teljesen fáradt és rezignált kiszolgálólánytól.

A magyar bor szépen tör előre, mert finom, mert jó, mert nekünk való. Ez a fesztivál már kevesebb lehetőséget ad, hogy ismerkedjen és beszélgessen az ember a jelen levő borászokkal. Itt a nagyüzemű kóstolásé a főszerep, mi nagyon örültünk egy-egy elcsípett 5 perces beszélgetésnek. Hamarosan mindez és egy pár meglepetés megjelenik az oldalunkon is. Köszönjük mégegyszer a Borfesztivál szervezőinek sajtójegyeinket és az égnek a csütörtök esti szép időt. Az interneten el lehet érni sok-sok cikket az eseményről, remélem néhányan hozzáteszik a bloghoz a saját élményeiket is.

Képek a Facebookon >>