Borfesztivál Balatonalmádiban

Az úgy történt, hogy az idő csak múlt. Egykoron ezen a helyen a híres "Gombák vendéglátóegységek" homályba vesző ősi szelleme idézte meg fiatalkori önmagunkat, most pedig a strandról kisétálva ütköztünk bele boros jövőképünkbe. Körülöttünk az EU által támogatott faházak, közéen sörpadok és a lemenő nap sugarai. Egy darab sajt, aztán indul a körjárat. Árak: 4oo Ft a pohár betétdíj, borok decije: 2oo-4oo, nagyátlagban 3oo Ft. Gyors terepszemle, de azonnal megállapítható, hogy bizony a helyi balatoni termelők mellett komoly pincészetek az ország szinte minden borvidékéről szerepelnek: Feind, Balla, Gál, Nyári, Daróci Nagy, Bárdos és fia, stb.

Miért jó egy klasszikus borfesztivál? Nekem mindenképpen a személyes találkozás élményét adja a borásszal. Némely pultban persze egyértelmű, hogy pincefüggetlen szereplő kínálja a nedűt, némely borászatnál pedig látszik, hogy a klasszikus borász nem feltétlenül izig-vérig vendéglátós. Alapvetően sok pénzt el lehet költeni egy Borfesztiválon, hiszen kis sajt, kis perec, csak hogy precíz legyen az ízérzékelésünk. Aztán egy Shiraz Rosé, meg egy Olaszrizling válogatás, nomeg egy Bikavér. Viszont igazi nyár esti megoldás, az üveg bor vásárlása és módszeres kortyolgatása.

Mi valahogy ezen az estén lecövekeltünk Daróci Nagy Pincészetnél, ahol végigkóstoltuk a teljes repertoárt és nagyon sok érdekességet megtudtunk Egerből. Aztán másnap némi elköszönő lazításként egy röpke ismerkedés ifj. Gál Tiborral és a Nyári Ödön Pincészet pincetitkaival. Itt értettem/éreztem meg az 1 palack/tőke terhelés áldékony hatását és a magasabb rendű alkoholok rejtelmes világát.

Hogy mennyi az annyi egy borfesztivál anyagi oldalán, ezen is volt módunk elgondolkodni. Napi 25.ooo Ft egy faház szorozva 17 nappal, amiben bizony ott vannak a hétköznapok is, ami azért még Balatonon is számít. De ezek nem ránk tartoznak. Hogy megéri-e egy pincészetnek? Megkérdeztük, hamarosan meg is írjuk.