Bozóky Pincészet

Családi vállalkozásunkat 1991-ben alapítottuk (Bozóky István és felesége Marx Mónika). Több évtizedes szakmai tapasztalatunk, a szőlő, a bor szeretete, a szakmai elhivatottság pincészetünk magas minőségének biztosítéka.

Borkészítési stílusunk a régi borászati hagyományokra épül, igazodva korunk borfogyasztási igényeihez, szokásaihoz. Pincészetünkben a klasszikus borkezelési eljárások ötvöződnek, kiegészülnek a modern technika nyújtotta előnyökkel.
Jelenleg 35 ha szőlőterületen gazdálkodunk. Kiemelten foglalkozunk az őshonos és kitűnő beltartalmi értékeket felmutató Ezerjóval, de emellett a borvidék legismertebb szőlőfajtáiból (Leányka, Tramini, Ottonel Muskotály, Olaszrizling, Chardonnay) készítünk testes, karakteres - palackban is hosszú ideig jól érlelhető, tárolható borokat.
A felújított Ezerjó-ültetvények mellett az új telepítéseinken megjelentek már a világszerte ismert szőlőfajták (Chardonnay, Sauvignon blanc) is.

Pincészetünk nem tömegborokat, hanem inkább különlegességeket készít, kis tételekben. Talán kevesen tudják, hogy a kivételes időjárási körülmények között Móron is terem aszú, s ugyancsak különlegességnek számít a "Vénasszonyok nyara" eredményeként kialakuló töppedt szőlőszem. A kitűnő fekvésű területekről november-december hónapokban szüretelt nemes bogyókból varázslatos, aranyló nedű kerül a palackokba.
A közel 300 éves pincékben a fiatalabb évjáratú boraink mellett kezeljük, érleljük és forgalmazzuk a bortörténeti értékű móri muzeális borkészletet.

Egész évben várjuk vendégeinket Bormúzeumunkban, ahol kellemes környezetben, borkóstoló keretében ismerkedhetnek a szőlő- és borkultúra hagyományaival, a borvidék nevezetes boraival.
Természetesen megtekinthetik borászati eszköz-kiállításunkat és borospincéinket is.

Termelt és forgalmazott szőlő és borfajták megnevezése: Ezerjó, Leányka, Tramini, Chardonnay, Sauvignon blanc, Muskotály, Cuvée.
Forrás: www.moriborvidek.hu