Borokhoz ételek I.

A gasztronómiában a borok és ételek ízharmonizációját nemcsak az ételek, hanem a borfajták irányából is megközelíthetjük. Nézzünk meg egy-két alapesetben, mihez mit együnk.

Chardonnay:
A Chardonnay a világ egyik legismertebb szőlőfajtája. Ismert mind reduktív, mind tölgyfahordós, esetleg barrique érlelésű verzióban. A legjobb választás halakból, szárnyasokból készített ételekhez, friss sajtokhoz, a hordós érlelésű Chardonnay pedig grillezett, roston vagy faszénen sütött fehér húsokhoz, gombás szószos ételekhez, nehéz tejszínes mártásokkal készített fogásokhoz és aromásabb, esetleg grillezett sajtokhoz.

Sauvignon Blanc:
Szintén francia eredetű nemes szőlőfajta a Loire völgyéből származik. Általában reduktív technológiával készülnek szép borai, bár helyenként találkozhatunk hordós érlelésű, sőt újabban barrique típusokkal is. Általában elmondható róla, hogy a zöld illatok és ízek jellemzőek rá: zöld paprika, bodza, egres ízjegyei tűnnek fel, ezért az az optimális, ha zöldségköretekkel kísért fehér húsokhoz, vegetáriánus ételekhez, zöldségből készült krémlevesekhez, spárgához, brokkolihoz kínáljuk, de jól harmonizál a natúr kecskesajtokkal is.

Tramini:
A Magyarországon leginkább ismert Fűszeres Tramini dél-tiroli eredetű, jellegzetessége a nevében is leírt fűszeres zamat és ízvilág, egy kis egzotikus beütéssel, ami szépen harmonizál gyümölcsös jellegzetességeivel. A Tramini legjobb társai a gyümölcsös szószokkal készült fehér húsok illetve a távol-keleti - kínai és thai – konyha nem csípős ételkülönlegességei.

Irsai Olivér:
Magyar kettős hasznosítású szőlőfajta, amely manapság nagy népszerűségnek örvend. Gyümölcsössége, muskotályos illata, lágy savai miatt népszerű beszélgetős, társasági bor. Az egyik legkönnyebb borként, könnyű gyümölcsös fehérhúsokhoz, halakhoz, előételekhez párosíthatjuk legjobban.

Cserszegi Fűszeres:
Divatos magyar szőlőfajta, amelynek bora a cserszegi „ősszüleinek” alapvető tulajdonságait hordozzák. Az „irsais” könnyedség, gyümölcsösség a „traminis” fűszerességével verseng a borban. Ezt a bort épp ezért szépen párosíthatjuk gyümölcsös köretekkel, ragukkal készült szárnyas ételekhez, egzotikus ételkülönlegességekhez, pld. Az indiai ételekhez.

Furmint:
Eredetileg nem magyar, de évszázadok alatt igazi hungaricummá váló, karakteres fehérbort ismerhetünk meg benne, amely a hordós érlelést szinte kívánja. Karakterei miatt a fűszeresebb szárnyasok, sertéshúsok, hagymás, fokhagymás ragus húsételek, magyaros káposztás ételek remek kiegészítője.

Olaszrizling:
Magyarország legnagyobb mennyiségben termelt fehérbora, nem magyar fajta, valószínű francia eredetű, mégis igazi magyar különlegesség. Sokféle stílusban találkozhatunk vele, a mindennapok nem túl karakteres alapborától, egészen a mandulás mellékízekkel bíró szép balatoni rizlingekig. Az ételek közül érleltségi fokától függően szépen harmonizál a magyaros konyhához, vadasokhoz, káposztás ételekhez, főzelékekhez, sertéspecsenyékhez, sült és töltött csirkéhez, füstölt húsokhoz. A balatoni rizlingek legjobb társa lehet a balatoni halakból készült ételek sora, valamint a mandulás ízekkel megbolondított egyéb ételek.

Tokaji Szamorodni száraz:
A fehérborok egyik hazai királynője a szamorodni, amelyet ritkán kínálunk ételekhez, leginkább a nagyon karakteres krémlevesekhez passzíthatjuk, ellenben igen kiváló aperitif bor, amely szép savaival kellőképp előkészíti gyomrunkat az étkek befogadására. Érdemes kipróbálni!

Fotó: Sifu Renka