Nyugat-magyarországi Egyetem Bora választás 2010

2010-ben is, immár hetedik alkalommal, Sopronban kiválasztásra került a "Nyugat-magyarországi Egyetem Bora". Az egyetem és a soproni Bormarketing Műhely Nonprofit Kft. lebonyolításában a tavalyihoz hasonlóan egy fehér- és egy vörösbor kaphatta meg a kitüntető Egyetem Bora címet.

A megmérettetésre a Soproni Borvidék borászai jelentkezhettek, s immár hagyományként nemcsak Sopron, hanem a közelmúltban a borvidékhez sorolt Kőszeghegyalja is megmutathatta magát. A NYME 10 karának képviselői egy társadalmi zsűrit alkottak, amely a Rektor Úr vezetésével választotta ki az idei év borait. Több, mint 30 minta érkezett, amelyet egy szakértőkből, borászokból és borkereskedőkből álló szakmai zsűri jó alaposan előválogatott, és a komoly szakmai döntést követően három fehér- és három vörösbor jutott a "döntőbe". Az előbb említett társadalmi zsűri, amelyben jómagam is részt vettem, mint az Apáczai Kar képviselője, egyszerű rangsorolással választotta ki a neki tetszőt. Mivel már a selejtező után jártunk, ebbe a körbe csak a legjobbak kerültek az asztalunkra. Ez a rangsorolás számomra azért is volt kihívás, mert kíváncsi voltam, hogy az általam megjelölt bor-rangsor mennyiben tér el a szakmai zsűri által megállapított sorrendtől. Egy kicsit izgultam, amikor az eredményhirdetés megtörtént, de el kell, hogy mondjam, hogy én is épp azokat a borokat jelöltem a legjobbnak, amiket a szakmai zsűri is a legmagasabb pontszámmal jutalmazott.

2010-ben az Egyetem Fehérbora az Iváncsics Pincészet 2009-es Irsai Olivérje lett, ami illatával, könnyedségével a zsűritagok többségét rabul ejtette és első helyre sorolta. Valóban kiváló ez a bor, de a szakmai zsűri és jómagam szerint is "csak" a második helyet érte el, mert a három fehérbor közül a Lővér Pincészet 2008-as Zöld Veltelinije vitte a prímet. Mindenképpen említsük meg a harmadik tételt is, ez egy 2009-es Chardonnay volt a Lővér Pincészettől.

A vörösborok hármasánál már nem volt különbség a két zsűri döntése között, a győztes valóban kimagaslott a három vörösbor közül. Az eredmény némileg meglepetést okozott a társaságban, mivel nem egy soproni, hanem egy vaskeresztesi Kékfrankos, nevezetesen Garger Imre 2006-os évjáratú Kékfrankosa aratta le a győzelmi babérokat. Kellemesen gyümölcsös, karakteres és savaiban nagyon szépen harmonizáló ez a bor. A második és harmadik helyezett között csak nagyon kis különbség alakult ki a szavazatok számát tekintve. A második helyezett a Taschner Borház 2006-os Kékfrankosa, a harmadik pedig a bio gazdálkodással dolgozó Ákos Pincészet 2006-os Kékfrankos-Zweigelt-Shiraz cuvée-je lett.

Az Egyetem Bora cím birtokosa egy évig élvezheti a sikert. Az egyetem hivatalos rendezvényein ezeket a borokat kínálják, belföldi és külföldi partnereikkel történő találkozók alkalmával pedig ezeket a borokat ajándékozzák. Jó reklám ez a borvidéknek és az adott borásznak is.

Köszönjük ezt a bor-élményt, és a borneked.hu nevében gratulálunk a győzteseknek!