Fagyosszentek időszaka

Épp a fagyosszentek időszakában járunk, s valóban úgy tűnik a több évszázados hagyományok és népi megfigyelések rejtenek sok igazságot. Pongrác, Szervác, Bonifác idején, nagyjából Szent Orbán napjáig sok vidéken kellett és kell tartani enyhe fagytól, jelentős lehűléstől. Ennek okát már a 19. század meteorológusai is vizsgálták, a lehűlési időszak rajtunk kívül az egész közép-európai térségben érzékelhető.

Az igazi okot nem lehet meghatározni pontosan, mindenesetre valószínűsíthető, hogy az Európa észak-nyugati és dél-keleti fele közötti nagy légnyomáskülönbség állhat a háttérben. Ilyenkor rendszerint itt, keleten, dél-keleten alakul ki egy alacsony légnyomású, észak-nyugaton pedig egy hatalmas magas légnyomású terület. Ennek köszönhetően a nehéz hideg légtömegek könnyedén elárasztják a felfele szálló, könnyebb levegőjű térségeket.
A szőlő leginkább a virágzás időszakában a legérzékenyebb, s ha ilyenkor jön a lehűlés komoly károk keletkezhetnek a szőlőkben. Ilyet gyakran lejegyeztek a forrásokban, magam is találtam Pannonhalma vonatkozásában egy adatot, ami eléggé meglepő volt, miszerint a 19. század derekán volt hogy június első napjaiban fagyott meg a szőlő! Talán idén elkerüljük ezt, de azért nem árt figyelni az előrejelzéseket.
A népi hagyomány szerint, ha ezeken a napokon nagyon nagy a hideg , rossz termés várható...ez rossz hír...Viszont ennek némileg ellent mond az, hogy a borvidékeken azt tartották, ha fagyosszentek idején süt a nap jó lesz a termés! !(Jelentem nálunk süt!)

Mindenesetre a szőlőtermelők ilyenkor, ha tényleg jött a fagy füstöléssel és imádkozással tudtak védekezni. Találtam egy régi rigmust, ami ide illik: "Itt vannak a fagyos szentek, füstöljenek szőlőt kendtek!"
Voltak helyek, ahol ha a fagyosszentek kárt okoztak - némi pogány utóhatásra - a gazdák megvesszőzték, sárral dobálták a szentek szobrait. Ha Szent Orbánkor sütött a nap és szép idő lett, már bőséges esztendőt jósoltak.

Fotó: Jason A. Samfield