Nyitóinterjú Nagy Robival

Mi az első 3 szó ami eszedbe jut a bor kapcsán?
Borkultúra, összetartó erő, hagyomány.

És mi az első 3 szó, ami eszedbe jut a magyar bor kapcsán?
Kiváló, változatos, illik a magyar lélekhez.

Mennyire látod optimistán a magyar borászat jövőjét? Meg tud állni a hazai szőlőterületek csökkenése?
Egyszerre vagyok optimista és pesszimista. A borok minősége, a termelők rátermettsége, a borok megjelenése, az elért nemzetközi eredmények mind-mind pozitív gondolatokat ébresztenek bennem, ám ha a gazdasági hátteret, a tőkehiányt, a piaci problémákat és az egységes borstratégia hiányosságait nézzük és persze a jelenlegi válság hatásait, akkor szomorú képet is festhetnék. Sajnos ez a trend még folytatódik néhány évig, ha így marad minden. Szerintem a 70 ezer hektár, ami megmarad, az viszont stabilan. Lesznek vidékek, ahol feleződés lesz, lesz ahol még nőhet is... A jelenlegi felvásárlási árak, a rossz marketing, magas költségek, a vásárlóerő csökkenése stb. miatt komoly versenyhátrányba kerülünk és nehéz évek következhetnek. Szerencsére a borászok jó része nem csupán a rideg számokkal, nyereséggel, veszteséggel számol, ők a lelküket is beleteszik a borászatba, ők mindenképp túlélnek, csak az a kérdés, mennyire lesz erős a visszaesés és marad-e remény a folytatásra.

Azt szoktad mondani, hogy a magyar bort nekünk magyaroknak kell elfogyasztanunk. Mivel szoktad kezdeni mondandódat egy még nem borkedvelővel való találkozáskor?
"Biztos neked is van kedvenced, gyere segítek megtalálni". Több száz borból mindig van jó választás...aztán majd szépen lassan magától rátalál a neki valónak. A lényeg, az elején nem szabad nagy és elgondolkodtató borokkal indítani, érdemes az illatos, könnyed kezdéssel próbálkozni, az mindig bejön a fiataloknál. Pl. irsaik, zenitek, rosék, portugieserek...stb. Egy-két év, aztán már azt vesszük észre, barrique Chardonnay van a kezében...

Mit vársz az új oldaltól? Mennyire tartod fontosnak a virtuális borozó gyakorlatát?
Nekem nagyon tetszik. Minden infót ad, ami a borhoz kapcsolható, s amiben új, hogy közösségi vélemények mellett a saját vélemények is megjelennek. Mindezek úgy, hogy nem kell sommelier-nek lenni hozzá. Egyszerű és mégis árnyalt, sokoldalú. A kezdőknek és a gyakorlóknak is megadja a lehetőséget, tippeket ad, a jó borokat még jobban felemeli és persze bátran kritikus is lehet. Persze a virtualitás mellett azért a valós kóstolás kell, hogy az alapja legyen.