Berlinben jártunk

Valahogy annyira felpörögtek hirtelen az események, hogy észre sem vettük egyből mennyi minden történt velünk. Éppen 3 hete érkeztünk meg Berlinből, ahol nagyon fontos dolgok történtek velünk ugyanis. A bor-neked csapata megkezdte nemzetközi magyar bormarketing tevékenységét, nem is akárhogy. Alapjaiban nézve nem túl kompikált a történet, hiszen a berlini Szimpla eddig is nagyrészt magyar borokat árult, mi ezt a kínálatot frissítettük fel Daróczi-Nagy és Vinart borokkal. Ezen felül készítünk egy német-magyar borlapot, amiről a kedves betérő vendég nem csak a borokat és a pincészeteket ismerheti meg, hanem egy kis hazai bortörténelemmel és alap boros ismeretekkel gazdagodhat.

Maga az utazás is izgalmas és tartalmas volt, hiszen Robi az éppen aktuális Őszirózsás forradalom elemzésével bele is csapott a 3 napos történelmi kitekintésbe, amibe a Római Birodalomtól többször eljutottunk Berlin ostromáig és vissza és kitekintve a multikulturális Németország és Európa jövőbeni demográfiai alakulásához. Tehát nemcsak 2x1000 km, hanem mintegy 800 oldal történelem is a szellemünk része lett.

De ha már Berlinben jártunk, akkor nem tudtuk kihagyni, hogy ne csináljunk egy borkóstolót, amire közel 20 borkedvelő, többnyire Berlinben élő magyar, de néhány német vendég is megérkezett. Juli magántolmácsolásában a német anyanyelvűek is kiválóan értették Robi kimondottan összeszedett és fókuszált, rövid 2 órás kalauzolását a magyar borok világában. Jó érzés volt ott lenni, hallgatni és figyelni a reakciókat. A hétvégét persze körbeölelte egy Budapestre költözés szállítmányozásának menedzselése, amibe sikerült egy tényleg nagyvilági gasztrokört is tennünk a török, német, perzsa, olasz éttermekkel.

A berlini Szimplával tartjuk a kapcsolatot, hiszen a borlapok még most vannak a grafikai munka utolsó stádiumában, meg mi magunk is kíváncsian várjuk a borokkal kapcsolatos visszajelzéseket.