Februári Szekszárdi Bortúra beszámoló - 1. rész

Az év első hivatalos, meghirdetett bortúrája a téli évszaknak megfelelő csendes, havas táj hangulatának kíséretében zajlott 2012. február 10-11-én. Péntek este; Márkvárt Janihoz tartunk. A város szívéhez közeli rövid pincesoron a bejárat fölé függesztett régi lámpás fénye mutatja az éjszakában botorkálónak, hogy jó irányban halad.

Odabent a termetes kandallóban pattogó tűz melege fogad minket, és persze vendéglátónk, legfrissebb rozéjával. Tagadhatatlan kékfrankos alapú „belépő” ropogós málnás-meggyes jegyekkel, hűen tükrözve a 2011-es évjárat nagyságát. Nagyon itatja magát, nem is utasítjuk vissza a második töltést sem. Most már van idő arra, hogy gyönyörködjünk a szépen felújított pincében rejlő részletekben. Tömörfa, kovácsoltvas, kő… a falra rögzített patinás borászati eszközök pedig több évtizeddel ezelőtti munkákat idéznek, és egyben utalnak is a család több
generációs szőlész-borász múltjára.

Kadarkát kóstolunk… hiszen Szekszárdon vagyunk, itt pedig évszázadok óta otthon érzi magát a fajta. Könnyű gyümölcsös ő is, megfelelő lépés a vörösek világába. A borok mellé házigazdánk feleségének gondoskodó kezei által készített fűszeres „focaccia”-t csipegetünk.

Bátran töltik a finom nedűket, van is utánpótlás bőven, hiszen a vendégteret mindössze egy elegáns üvegajtó választja el a több száz palackot rejtő pincétől. Kékfrankos kerül a pohárba, és Jani tovább mesél: a múlt, a jelen, és a jövő is szóba kerül mind a borok, mind a pincészet kapcsán. Egy fiatal pár lép be az ajtón. Ők is tudják, hogy itt bármikor, bárkit szívesen látnak. Nem is akarnak zavarni, csak egy-egy pohár bort fogyasztanak el csendben.

Márkvárt Cuvée, majd Cabernet és természetesen az elengedhetetlen Bikavér, mielőtt mindenki nekiáll az ízletes kakaspörköltnek. Friss kenyérrel vagy galuskával, ki-ki szájíze szerint, de bőségesen! Ilyenkor nincs fejadag, „szabadmerítéses” önkiszolgáló, amíg jól esik. Ekkorra már mindenki elfelejtette, hogy mi vár odakint, és a pattogó tűz társaságában, jóllakottan tovább folytatódott a beszélgetés és a borozgatás…
Folytatás következik…..

A Szekszárdi Bortúrák hivatalos naplója