Pincetakarítás

Biztossá vált végre, hogy hamarosan új lakásba költözünk, ez mindenkinél másfajta reakciókat indít be, a feleségem lázasan rendszerez és dobozol, én pedig elhatároztam, hogy selejtezek a borok között a pincében. Nagy gyűjteményről nem beszélhetünk, erre sem az anyagi háttér, sem a pince jelenlegi mérete nem alkalmas, de azért az elmúlt években jópár kedves bor gyűlt össze, most átnéztem, hogy melyek azok, amik már nem költöznek velünk tovább.
Mivel Dani barátomhoz mentünk születésnapot ünnepelni, egy komolyabb bort választottam, a 2006-os Tüske Baranyavölgy Cabernet Franc lett az első áldozat. Nem titkoltam sosem, hogy Szekszárd nagyon kedves nekem, Halmai Csaba borait pedig az első pillanatban megszerettem. Ugyan az elmúlt években egy-egy kikopott a standard tételek közül, azért maradt még így is. A pince sillere általában lefedi az én elképzelésemet a sillerről, de a válogatott kékfrankos és az 5BB merlot is biztos pont, a Tüske szortiment csúcsán pedig a fent említett cabernet franc trónol. Pontosan emlékszem még az első találkozásunkra is, ezért különösen izgatott, hogy mennyit változott a bor, milyenné alakult az elmúlt pár évben.
Már a dekanterbe töltve kiderül, hogy nem lesz csalódás, színe sem fakult, és illata is tiszta. Azért jót tesz neki a levegőzés, egy órával később igazi csábítóvá alakult, nagyon sokrétű illattal nyit, az étcsoki és a szeder viszik a prímet, de az áfonya és a finom fűszeresség borssal, szegfűszeggel tovább árnyalja az összképet. Teljesen sima a korty, komoly a test, de nem húsosan vastag, a tannin mostanra teljesen besimult, bár ezzel korábban sem volt bajom. A savai kifejezetten élőek, erre nem számítottam, nagyon elegánsan tartják a testet, az illatban ígért gyümölcsök pedig jönnek szépen sorban, minden kortyban felfedzni egy újabbat, szép formában van a bor, örülök, hogy most bontottuk. Hosszú lecsengésében már inkább a fűszerek dominálnak, Danival pedig azon mélázunk, hogy miért is nem táraztunk be ebből a borból többet. Igencsak meghozta a kedvem a pinceürítés folytatásához, remélem hasonló meglepetéseket tartogat még az a pár hét a költözésig!