Orsolya Ostorosi Leányka Tag-dűlő 2005

Orsolya Ostorosi Leányka Tag-dűlő 2005

Az új évet szeretem egri borokkal indítani, tavaly egy Orsolya, ezelőtt pedig Bolyki bor volt az év első palackja. Persze nem azért indult ilyen későn idén, mert nem jutottam volna egri borhoz, sőt nagyon is, mindenesetre könnyebb erre fogni, mint a saját motiválatlanságomra vagy az időhiányra.
Mondhatnám, hogy ritka tétel került a poharamba, de Orsolyáék szinte minden bora nehezen elérhető, tekintve a tételenkénti alacsony palackszámot. A kóstolt 2005-ös Tag leánykából is csak 555 palack készült, gondolom a pince rajongói az utolsó szálig megvették az összeset réges-régen.
A bor színével általában kevesebbet foglalkozom, ezúttal viszont nem tehetem, olyan mély, hogy érettebb tokajinak gondolnám elsőre. Nem mondható fürgének sem a mozgása alapján, méltóságteljesen hömpölyög, már szinte olajos. Természetesen az illat sem mindennapi, nagyon sokrétegű, a prímet érett őszibarack, sültalma és mézesség viszi, a hordófűszerek szinte csak gondolatban vannak jelen. Komoly test, a korty kitölti a szájüreget, azt gondoltam volna, hogy ilyen idős korára a leányka már sokkal lágyabb, de nem, a savai ugyan nem törekszenek az előtérbe, de magabiztosan támasztják a testet, ami jelen esetben nem kis feladat. A gyümölcsök már kisssé halványabbak, mint fiatal korában lehettek, viszont pont a kora miatt a hordó csak finoman keretezi a kortyot. Ízben barack, almásrétes, majd a végefelé kis mogyoró jelenik meg, az egyébként 15-ös alkohol csak a legvégén villan, de akkor sem nagyot. Nagyon tetszik ez a bor, még akkor is, ha kilóg mindenféle kategóriából és keretből, ilyen borral kell indítani minden évet!