Február közeleg!

Közeleg a február, jön a furmint! Idén harmadik alkalommal is nekifut a Vinoport a Furmint Februárnak, láthatóan szélesebb támogatói háttérrel, ami alatt nem a tengernyi szponzort értem, hanem azt, ahogy a borászok, kereskedők és fogyasztók szépen felsorakoztak mögéjük. A kezdeményezést nemcsak azért tartom jónak, mert a furmint mostanra a kedvenc fehér fajtámmá nőtte ki magát, hanem amiatt is, hogy az egyébként oly' szürke februári hónapot tartalommal töltik meg.
A nagy kóstoló ezúttal is a Vajdahunyad várában lesz, a válság hatására sem lesz magasabb a belépőjegy ára a tavalyinál, a kiállító borászok névsora pedig garancia, hogy ezúttal is nagyon erős mezőnyt kell majd végigkóstolni. Lesznek új arcok is, Losonci Bálint itt mutatja be első mátrai furmintját a nagyközönségnek, amivel egy újabb furmintos borvidék kerül a térképre! Sándor Tamás kitűnő sajtjai mellett Szántó Tibor furmintos csokoládékölteményei képviselik a "nemboros" kiállítókat.
Ráhangolódásképpen egy tíz tételből álló furmint sort is összeállítottak a sajtótájékoztatóra a szervezők, a Gizella 2009-es Szil-völgye nyitotta a sort, Györgykovács Imre 2003-asa zárta, közte pedig szépen sorakoztak a furmintok Árvayéktól, Bottéktól, Orosz Gábortól, Szepsy Istvántól, Demeter Zoltántól és a Hollóvár pincétől is. Újfent bebizonyosodott számomra, hogy nincs még egy olyan fajta az országban, amiből ennyire erős sort lehetne összehozni! Azt hiszem bemelegítésként keresek is egy furmintot ma estére!