Zsófit, a Most és Jelen borbárosát kérdeztük

Mióta vagy borbáros, honnan jött a bor iránti elkötelezettség?
2011. májusában kezdtem el dolgozni a Jelen Borbárban, ami akkor már bő fél éve működött. Novemberben megnyitottuk a Most Borbárt. Kb. 6-7 éve kezdtem el érdeklődni a minőségi borok iránt. Előtte is fogyasztottam bort, de nem nagyon figyeltem arra, hogy mit iszom. Aztán rájöttem, hogy mennyire sokrétű ital is ez. És ami a legszebb, hogy mindig akad új felfedezni való!

Mennyire tudatosan választanak a vendégek, vagy rádbízzák magukat a döntésben?
Változó, hogy a vendégek mennyire választanak tudatosan, de egyre inkább jellemző. Annak aki tanácstalan, vagy annak aki kísérletező kedvében van nagyon szívesen ajánlok. A legjobb része a munkámnak az, amikor kitalálom valakinek az ízlését!

Hogy alakul egy borbár kínálata? Mik a beszerzési szempontok?
A borválaszték kialakításánál sok mindent figyelembe kell venni. Nálunk a legfontosabb, hogy színes legyen a paletta. Szeretnénk minél több fajtát és stílust megmutatni. Figyelnünk kell természetesen az árat is. Persze a személyes ízlésünk sem elhanyagolható szempont. :) Ha összeállt a borlap, figyeljük a vendégek reakcióit. Azokat a borokat amik kevésbé fogynak lecseréljük. Így alakul, reményeink szerint szépül a kínálat!

Mit gondolsz, merre halad a magyar borkultúra?
A magyar borkultúra egyértelműen virágkorát éli. A szupermarketek egyre igényesebb borválasztékkal jelentkeznek, egyre több borbár nyílik. Minden adott ahhoz, hogy a minőségi borok bárkihez eljussanak. A régi nagy nevek mellett egyre több a tehetséges fiatal borász, akik új színt visznek a borkultúrába. Bízom benne, hogy ez a lendület sokáig kitart még!